1 decembrie 2012: Vidra

Am petrecut multe zile de 1 decembrie la muncă. De fapt, cred că pe toate din ultimii 22 de ani, cât am practicat meseria de jurnalist. Cu fiecare ocazie am simțit aceeași mândrie că sunt româncă, aceeași dorință ca țara mea să prospere, ca românilor să le meargă mai bine.

Astăzi însă, Ziua Națională a fost cu adevărat deosebită, pentru că l-am avut alături într-un moment special pe fiul meu cel mic, David Petru zis Tzari, dar și pentru că am văzut că sentimentele pe care le încerc de 22 de ani de 1 decembrie, sunt împărtășite de mulți alți români.

Înainte de a ajunge la Vidra, destinația stabilită astăzi pentru caravana noastră, am fost, împreună cu Tzari, la o emisiune la România TV, unde ne-am prezentat amândoi îmbrăcați în costum popular. Vă pot spune, iar martorii pot confirma, că Tzari a fost foarte cuminte, și a prezentat mândru și fără inhibiții portul popular pe care îl purta!

Am pornit apoi la drum, iar Tzari a plecat cu bunica să tragă un pui de somn binemeritat!

Pe o ploaie ușoară, dar cu soare, caravana a poposit în comuna Vidra. La porți, localnicii îmbrăcați de sărbătoare, ne-au întâmpinat cu bucurie, pe mine și pe colegul Ninel Peia. Nu era casă care să nu aibă arborat tricolorul! Și nu a fost poartă în fața căreia să nu se afle o familie sau măcar doi, trei reprezentanți! Primarul localității, Florin Niculae a fost alături de noi și s-a declarat foarte încântat că petrecem Ziua Națională alături de oamenii din Vidra! Ploaia se oprise, iar soarele a ținut cu noi!

În fața unei porți, doi bătrâni emoționați mi-au strâns mâna și mi-au mărturisit că, pentru ei, ziua de astăzi le-a rezervat o bucurie dublă! Au fost prezenți la defilarea de Ziua Națională, în capitală, și acum, abia întorși acasă, se întâlnesc cu noi, doi oameni în care au încredere!

Comuna Vidra este vestită în toată țara pentru legumele extraordinare cultivate aici, exclusiv bio, cu îngrășăminte naturale. Tomata de Vidra a făcut istorie, cultivatorii aduc în piețe roșii gustoase chiar și până când cade prima zăpadă. Gheorghe Vlad, un important producător din comună, își amintește cum, în 1989, din Vidra a plecat un transport de 100.000 de tone de roșii la export.

Vidra își menține și acum statutul câștigat în ani de muncă, localnicii fiind extrem de mândri de legumele care cresc în cele 300 de hectare de solarii. Din păcate însă, o problemă pe care ne-au mărturisit-o foarte mulți este legată chiar de marfa pe care o aduc în piețe, acolo unde, de foarte multe ori, intermediarii împiedică vânzarea adevăraților producători agricoli.

Până cînd s-a întunecat de-a binelea, oamenii nu ne-au lăsat să plecăm din Vidra! Dovezile de simpatie, încurajările și lacrimile de emoție, au fost darul locuitorilor din Vidra și Crețești, de 1 decembrie, pentru mine și pentru Ninel Peia.

Iar caravana și-a făcut datoria, ca de fiecare dată! Comuna Vidra a avut parte de o horă veselă, de Ziua Națională, cum numai noi știm să facem!

 

Poze eveniment

Senator in Colegiul 1 Ilfov