Violenta in familie exista, chiar daca vrem sau nu sa recunoastem!

marți, 19 noiembrie, 2013

Prevenirea şi combaterea violenţei domestice, ce afectează în primul rând femeile, dar şi copiii şi familia în întregul său, reprezintă obiective prioritare pentru organizaţiile internaţionale, guvernele şi statele lumii şi ar trebui să reprezinte o preocupare zilnică a fiecăruia dintre noi.

Vă reamintesc că, potrivit Rezoluţiei nr. 54/134 a Adunării Generale a ONU din 1999, data de  25 noiembrie este „Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor”.

Violenţa domestică era anul trecut principala cauză de mortalitate a femeilor între 19-44 de ani, înaintea conflictelor armate, a cancerului sau a accidentelor rutiere, potrivit europarlamentarului britanic Sandra Barnes, Raportor al Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa privind violenţa asupra femeilor.

În România, în perioada 2004-2011 au fost raportate peste 82.000 de cazuri de violenţă domestică şi 800 de decese din această cauză. Aceste valori sunt însă subestimate. Datele unui studiu realizat în iulie 2013 , la nivel naţional, de INSCOP arată că peste 40% dintre români au auzit de cazuri de violenţă în familie printre cunoscuţii lor. Dintre aceştia, 70% au declarat că victima violenţei fusese soţia şi doar 4,4% au declarat că soţul fusese supus violenţei domestice. Mai mult, 30% dintre cei care au răspuns la acest sondaj consideră că „femeile mai sunt bătute şi din vina lor”.

Potrivit altor date oficiale, de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, în anul 2011 a crescut cu 10% numărul sesizărilor privind infracţiunile de violenţă în familie faţă de 2010. Cu toate acestea, din totalul infracţiunilor sesizate, doar în 22,6% din cazuri s-a dispus începerea urmăririi penale. Acest lucru se explică prin faptul că femeile pregetă să depună plângeri din motive financiare, sentimentale sau legate de protejarea copiilor.

Privind aceste date, putem spune că ne confruntăm cu un fenomen semnificativ şi foarte îngrijorător, chiar în condiţiile în care cadrul legislativ şi de reformă în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie a evoluat foarte mult în ultimii ani.

În decembrie 2012, Guvernul a aprobat un document extrem de important, HG 1156/2012 privind aprobarea Strategiei nationale pentru prevenirea si combaterea fenomenului violenței în familie pentru perioada 2013-2017 precum şi Planul operational pentru implementarea acestei Strategii. Acest document conţine un set de măsuri menite să contribuie la diminuarea actelor de violenţă în familie, să reducă riscul recidivei şi să susţină psihologic victimele.

Mai sunt însă foarte multe de făcut în acest domeniu!

Numărul poliţiştilor ce acţionează la nivel naţional este redus şi, de cele mai multe ori, cazurile de violenţă domestică nu sunt tratate precum urgenţe, aşa cum se întâmplă în cazul infracţiunilor grave.  Potrivit unor statistici EUROSTAT din 2011, România ocupa locul 18 în Uniunea Europeană ca număr de poliţişti la 1000 de locuitori. Potrivit acestor statistici, numărul poliţiştilor la mia de locuitori este dublu în ţări precum Italia –  5,66 de politisti la mia de locuitori, Spania – 5,39, Bulgaria – 4,36. România are 2,28 poliţişti la mia de locuitori.

Consider că este nevoie de suplimentarea numărului de poliţişti, astfel încât să existe posibilitatea de apelare non-stop în cazul unor infracţiuni domestice. De asemenea, este esenţială pregătirea acestora pentru situaţiile dificile şi delicate generate de cazurile de violenţă domestică. În Austria, de exemplu, poliţistul care intervine are dreptul, dacă apreciază că violenţa se poate repeta în viitorul apropiat, să evacueze temporar agresorul din locuinţă pentru patru săptămâni. În primele trei zile după evacuare, o divizie specială de poliţie verifică respectarea acestuia şi îi informează, pe ambii, în legătură cu consecinţele legale ale faptelor.

Este benefic faptul că justiţia poate da ordin de protecţie în favoarea victimelor violenţei. Fac însă apel la autorităţile competente să definitiveze cu celeritate ghidurile privind procedurile de instrumentare a cazurilor de violenţă în familie pentru poliţişti, judecători şi procurori, pentru ca aceste ordine de restricţie să poată asigura securitatea necesară celor care au nevoie de ele.

Un alt aspect extrem de important vizează numărul de adăposturi pentru femeile abuzate. La nivelul anului 2012, numărul adăposturilor pentru femei abuzate la nivel naţionale era de 50. Este un număr infim! Nu ne putem permite ca la aceste adăposturi să se stea la coadă!

De asemenea, consider că Semnarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi violenţei domestice, cunoscută sub numele de Convenţia de la Istanbul, ar fi un pas important pentru apărarea drepturilor femeilor din România şi încă un obstacol pus în faţa violenţei împotriva femeilor.

Nota: Aceasta declaratie politica a fost citita in plenul Senatului, in sedinta din 19 nov 2013

Publicat de:
Categoria: Blog
Tags: ,