Violenta domestica, o problema care trebuie mai intai constientizata si apoi rezolvata!

miercuri, 26 iunie, 2013

În România, peste 800.000 de femei recunosc că sunt victimele violenței domestice, în condițiile în care actele de violență au loc în spatele ușilor închise și sunt ascunse de cele mai multe ori de către victimă, din cauza sentimentului de teamă față de agresor și de jenă față de societate. Astfel, numărul real al victimelor acestui tip de violență este imposibil de cuantificat, dar poate fi apreciat în raport cu statistica europeană, potrivit căreia, o femeie din cinci suportă violențe domestice. Potrivit acelorași date statistice, 95% dintre victimele violenței domestice sunt femei.

Începând de anul trecut, există noi instrumente de combatere și prevenire a violenței domestice. Potrivit legii, victima poate să ceară ordin de restricție care prevede inclusiv evacuarea agresorului de la domiciliul comun, păstrarea distanței de minim 200 de metri față de persoana vătămată, precum și interzicerea oricărui contact telefonic sau corespondențe. De asemenea, organele de poliție au competența să intervină în conflictele domestice și să depășească ușa până la care se opreau înainte de modificarea Legii nr. 217/2003.

Un alt aspect in egală măsură de îngrijorător este acela că, potrivit unui Raport al Inițiativei Juridice pentru Europa Centrală și Eurasia a Asociației Baroului American, ”populația României este cu mult mai tolerantă față de violența în familie în toate formele sale, față de nivelul mediei din UE”.

Raportul trage un semnal de alarmă important, ajungând la următoarea concluzie: oricine poate deveni o victimă a violenței domestice, indiferent de mediul social din care provine, astfel că dezbaterea acestei probleme ar trebui să fie un punct de interes pentru fiecare dintre noi.

Dacă în plan legislativ au fost create instrumentele necesare pentru prevenirea și combaterea acestui flagel social, și aștept confirmarea în acest sens din partea miniștrilor de Justiție și de Interne, cărora le-am adresat ieri o interpelare pe această temă, este limpede că mai avem mult de lucrat la nivelul mentalului colectiv în general și al victimelor în special.

Recentul caz al artistei Alexandra Stan a adus în dezbaterea publică acest subiect. Au fost voci, și nu puține, care au spus că mediatizarea cazului, dramatic de altfel, s-a datorat exclusiv statutului de vedetă al victimei, și că suferințele femeilor obișnuite nu vor ajunge niciodată la televizor. Foarte adevărat, numai că expunerea mediatică nu este un scop în sine, ci doar un mijloc de a aduce problema violenței domestice în atenția publicului, dar și a autorităților. Iar problema nu este doar a Alexandrei Stan, ci și a celorlalte sute de mii de femei care suportă astfel de umilințe, și care află cu această ocazie că au drepturi, că există legi care ar trebui să le apere și autorități care sunt obligate să le vină în ajutor. Și mai ales, află că dacă problema rămâne între cei patru pereți unde a apărut, nu are nicio șansă de rezolvare.

Cu certitudine, lucrurile nu funcționează cu precizia unui ceasornic. Sunt și din păcate vor mai fi rateuri. Și din partea autorităților, și din partea sistemului de justiție. Dar cu cât opinia publică este mai sensibilă la acest tip de probleme, cu atât rateurile vor fi din ce în ce mai rare. Iar din acest punct de vedere, fiecare intervenție publică ar trebui să fie salutată.

Nota: aceasta declaratie politica a fost sustinuta in plenul Senatului, in sedinta din 26 iunie