Trandafirul moldovean, cu parfum european!

joi, 3 iulie, 2014

Prin semnarea acordului de Asociere și Liber schimb cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a făcut un pas istoric, consfințind, prin voința clasei politice, susținută de cea mai mare parte a populației, abandonarea statutului de fostă republică sovietică în favoarea celui de țară cu adevărat independentă și stăpână pe destinul său.

Că frații noștri de peste Prut ne vor fi mai aproape nu depinde în prea mare măsură de acest acord. Depinde doar de felul în care vom ști să ne apropiem, ca țări și popoare înrudite, în plan politic, economic, cultural, spiritual.

Integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, un vis ce începe să prindă contur, depinde în bună măsură și de ajutorul pe care România i-l va da. Și nu este vorba doar despre un ajutor material, ci mai ales de unul ce ține de know-how-ul pe care l-am acumulat în primii 7 ani în Uniunea Europeană.

Dacă vom fi în măsură să ajutăm guvernul de la Chișinău să nu repete greșile noastre, Moldova va porni pe un drum cunoscut, la capătul căruia se găsește nu doar mult așteptata prosperitate, ci și soluția pentru stingerea conflictelor mai mult sau mai puțin mocnite din republică.

În 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, acest demers era sprijinit de absolut toate forțele politice din țară și avea susținerea unei majorități covîrșitoare a populației. După 7 ani în care, din păcate, ne-am confruntat și cu o criză severă care a frânat puternic  integrarea României, euroscepticismul nu și-a găsit prea mulți adepți la noi în țară, procentul celor care sunt de acord cu parcursul european fiind încă foarte ridicat.

Din păcate însă, dincolo de Prut situația nu este la fel de favorabilă. De aceea, votul de ieri din Parlamentul de la Chișinău, prin care a fost ratificat Acordul, este unul eroic, încărcat de semnificații. Partizanii orientării Moldovei către Rusia au fost înfrânți și stă în puterea noastră, a românilor de pe ambele maluri ale Prutului, să demonstrăm că n-am câștigat doar o bătălie, ci am câștigat războiul.

Notă: această declarație a fost susținută în plenul Senatului, în ședința din 3 iulie 2014