Sustinerea de catre stat a tratarii infertilitatii, o masura vitala pentru sanatatea noastra ca natiune

marți, 16 decembrie, 2014

Ministrul Sănătății a anunțat că în anul 2015 va fi reluat programul național de fertilizare in vitro, pe noi baze, rezultate și din analiza rezultatelor programului pilot desfășurat în perioada 2011-2012, în urma căruia s-au derulat peste 1.000 de proceduri ce au avut ca rezultat nașterea a aproape 200 de copii.
Din păcate, România se numără printre foarte puținele țări în care nu funcționează la momentul actual programe de sprijinire a persoanelor infertile și se plasează la coada clasamentului țărilor europene conform tututor criteriilor legate de reproducerea umană asistată medical.
Pentru exemplificare, în România se efectuează anual cca 5.000 de fertilizari in vitro, de 10 ori mai puțin decât în Europa de Vest și la jumătate față de Grecia, care însă are o  populatie de doar 10 milioane de locuitori.
Suntem pe ultimul loc în Europa în ce privește decontarea procedurilor FIV din fondurile publice alocate sănătății, cu 0 (zero) proceduri decontate. Bulgaria susține trei tentative de fertilizare în vitro, Polonia — trei încercari, iar Ungaria nu mai puțin de cinci tentative de fertilizare în vitro, în timp ce în state precum Marea Britanie se decontează o singură procedură.
Infertilitatea nu este un moft sau o stare de spirit, ci este o boală recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății. La nivel global, unul din sase cupluri este afectat de infertilitate, iar boala este clasată pe locul 5, la nivel mondial, în randul celor mai grave afecţiuni.
De aceea, accesul facil la servicii medicale pentru diagnosticarea și tratarea infertilității este necesar atât pentru a diminua impactul psiho-social al acestei afecțiuni medicale cât și pentru a sprijini instituția familiei.
În acest context, merită salutată intenţia Ministerului Sănătăţii de a relua acest program. Chiar dacă suma alocată este relativ mică, de doar 4 milioane de lei, am convingerea că îmbunătăţirile ce vor fi aduse programului, respectiv selectarea cu rigurozitate a clinicilor cu cele mai bune rezultate precum și elaborarea unor criterii clare de admitere a cuplurilor, vor duce la obținerea de rezultate care să încurajeze continuarea programului și alocarea unor sume mai consistente.
În ce mă privește, mă voi implica activ în sprijinirea și extinderea acestui program, iar ONG-urile preocupate de lupta împotriva infertilității vor găsi în mine oricând un susținător foarte determinat.

Notă: această declarație politică a fost citită în plenul Senatului, în ședința din 16 decembrie 2014