Regele Mihai, ambasadorul valorilor nationale

marți, 29 octombrie, 2013

Săptămâna trecută, pe 25 octombrie, zi în care aniversăm, de 54 de ani, Armata Română, s-au împlinit 92 de ani de la nașterea Majestății Sale Regele Mihai. Chiar dacă în mod oficial și tradițional Regele este sărbătorit, în fiecare an, de ziua onomastică, poate și pentru a nu pune în plan secund aniversarea Armatei, gândurile noastre se îndreaptă, de fiecare dată, și către acest om cu adevărat remarcabil.
Devenit deja sinonim cu istoria, Regele a fost contemporan marilor schimbări care s-au produs în societate, în România, Europa și pe întreg mapamondul. El este de altfel singurul șef de stat din vremea ultimului război mondial care se mai află în viață.
Indiferent de cum l-a purtat destinul prin viață, și Dumnezeu îi este martor al grelelor încercări prin care a trecut, Regele și-a iubit țara și poporul așa cum numai un suveran poate și știe să o facă. Personalitatea sa marcantă a inspirat generații de români care au aflat în el un adevărat model de viață și de trăire românească.
În vremuri tulburi, așa cum au fost în ultimele două decenii, când poate nevoia obiectivă a unui far călăuzitor ar fi putut să-l împingă spre atitudini politice explicite, Regele Mihai și-a păstrat întotdeauna distanța aristocratică față de politica militantă și s-a rezumat la a-și aduce contribuția la marile proiecte naționale.
În urmă cu doi ani, chiar în ziua când aniversa împlinirea a nouă decenii de viață, Majestatea Sa a fost invitat să se adreseze Parlamentului României. Trecuseră șase decenii de la precedenta sa cuvântare în fața aleșilor neamului, iar timpul părea că se oprise în loc. Cuvintele sale simple, dar pline de sens, marcau un arc elegant peste timp, dovadă a trăiniciei principiilor alese.
Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos”, spunea atunci Regele Mihai, cuprinzând într-o singură frază esența politicii responsabile.
Vă propun, stimați colegi, să luăm o cât de mică pauză de la luptele noastre de zi cu zi și să reflectăm, preț de câteva clipe, la adevărul din cuvântul Regelui. Pentru că, nu-i așa?, „trebuie să vedem România de astăzi nu ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Nota: Aceasta declaratie a fost citita in plenul Senatului, in sedinta din 29 octombrie 2013

Publicat de:
Categoria: Blog
Tags: ,