Rectificarea bugetara aduce mai multi bani pentru educatie, sanatate si confortul cetatenilor

marți, 30 septembrie, 2014

Pentru cei mai puțin familiarizați cu modul de întocmire a unui buget, care s-au grăbit să acuze guvernul Ponta că a diminuat, cu ocazia rectificării bugetare, sumele destinate Educației și Sănătății, facem precizarea că, în realitate, se vor acorda mai mulți bani pentru școli, mai mulți bani pentru sistemul de Sănătate.

Bugetul Ministerului Sănătății apare ca fiind diminuat cu 265 milioane lei datorită reducerii cu 408 milioane lei a transferurilor de echilibrare către Fondul Național de Sănătate, fapt datorat exclusiv gradului de creștere a colectării contribuțiilor pentru sănătate, ceea ce conduce la reducerea necesarului de finanțare a Fondului din bugetul Ministerului Sănătății.

Prin urmare, rectificarea de facto operată la Sănătate este una pozitivă, de peste 140 de milioane de lei, care vor fi direcționați către programele naționale de sănătate, reabilitarea maternităților, finanțarea centrelor de permanență, măsuri de prevenire a EBOLA, precum și pentru finanțarea drepturilor salariale ale personalului din spitalele aflate în rețeaua autorităților administrației publice locale și a activității serviciilor de ambulanță.

În ce privește Educația, reducerea cu 34 milioane lei a bugetului Ministerului de Resort este strict contabilă, generată de diminuarea cu 50 milioane lei a capitolului cheltuieli cu proiecte finanțate prin Fonduri Europene Nerambursabile, diminuare bazată pe execuția bugetară înregistrată la 31 august. Trebuie precizat însă că, în ciuda acestei reduceri a sumei bugetate, aceasta reprezintă o dublare a sumei cheltuite la acest capitol în 2013, 355% din execuția bugetară pe 2012, 852% din cea pe 2010 și 5.615% din cea pe 2009. Progresul este mai mult decât evident.

În rest, rectificarea bugetului Educației este una pozitivă, urmând a fi suplimentate transferurile către universități (1,8 milioane lei)i, cheltuielile cu transportul studenților (3 milioane lei) sau cele pentru investiții (10 milioane lei). Tot pentru Educație se vor aloca, prin intermediul bugetelor Autoritatilor Publice Locale (sume defalcate din TVA), peste 140 milioane lei care vor fi folosite pentru  salarii în învățământul preuniversitar și special, precum și pentru plata unor titluri executorii în învățământul preuniversitar, special și superior de stat.

De altfel, autoritățile publice locale primesc la această rectificare în total 1,16 miliarde lei din sumele defalcate din TVA, pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul unităților administrativ-teritoriale până la sfârșitul anului, pentru echilibrarea bugetelor locale și ca urmare a solicitărilor venite din teritoriu.

De asemenea, proiectele autorităților locale primesc un plus de un miliard de lei prin Programul Național de Dezvoltare Locală gestionat de Ministerul Dezvoltării. Acești bani vor putea fi folosiți pentru sporirea confortului cetățenilor,  la lucrări de reabilitare și asfaltare a drumurilor, lucrări de canalizare și apă curentă, precum și la alte lucrări de construcții în interes public.

Notă: această declarație politică a fost citită în plenul Senatului, în ședința din 30 septembrie 2014