Rade ciob de oala noua!

marți, 10 septembrie, 2013

Traversăm, chiar la începutul acestei sesiuni parlamentare, o perioadă politică marcată de subiecte cu un grad ridicat de emotionalitate, fie că vorbim de Rosia Montană sau de problema câinilor comunitari. Si totusi, după ce aceste subiecte îsi vor fi consumat potentialul, ne vom întoarce la cifrele  din  economie.

Chiar daca aceste cifre reci nu ne încălzesc prea tare, pentru că nici măcar cresterea economică nu tine de foame, ele ar trebui să calmeze măcar fierbintelile economice ale unor purtători de mesaje ai Opozitiei, care toată vara n-au făcut altceva decât să toace, la unison sau separat două idei false: USL a majorat 28 de taxe si, deci, a crescut fiscalitatea, pe de o parte, si USL a crescut  somajul.

Asadar, în conditiile în care Institutul National de Statistică a confirmat că pentru 2013 cresterea economică va depăsi estimările guvernului si ale FMI, respectiv va fi mai mare de 2%,  nu s-a găsit alt nod în papura guvernării, decât un indicator, somajul, la care oricât de prost spun ei că am sta, desi datele pe care se bazează sunt mai mult decât îndoielnice, oricum stăm mult mai bine decât media Uniunii Europene.

Iar în ceea ce priveste asa zisa majorare de taxe, denuntată cu obstinatie, unii dintre ei avansând chiar si cifre ametitoare în acest sens, lucrurile sunt cât se poate de simple: singurele taxe majorate de USL sunt accizele la anumite produse de lux, destinate unui public foarte restrâns, precum si taxele locale care au fost ajustate în raport cu inflatia, conform prevederilor unei legi care a fost adoptată în legislatura trecută. În rest, avem  cazuri de lărgiri ale bazelor de impozitare si, foarte important, de scădere a TVA la pâine si produse de panificatie.

Iar acum, colegii din opozitie si-au prezentat prioritătile legislative pentru actuala sesiune parlamentară: reducerea cotei unice de impozitare la 12%, reducerea CAS cu 5% si cresterea salariului minim la 1000 de lei.  Oare pe ce se bazează când îsi fixează obiective atât de ambitioase?

Aceste lucruri le-ar fi putut face, timp de 3 ani, cât s-au aflat la guvernare. Dar, surpriză,   cota unică a rămas neclintită la 16%, CAS-ul a crescut cu 2,8%, iar salariul minim pe economie a crescut, în cei trei ani, cu doar 100 de lei, crestere pe care guvernul USL a asigurat-o din primul an de mandat. Au scăzut în schimb salariile bugetarilor, iar ca să nu existe discriminare si sa fie afectati la buzunar toti cetatenii, au crescut TVA cu 5 procente!

Prin urmare, si-au demonstrat cu prisosintă incapacitatea de a face lucruri bune pentru oameni. Acum stau pe margine si chibitează, încercând să speculeze eventualele slăbiciuni ale guvernării USL. Am mai spus-o si cu alte ocazii, suntem la putere, deci suntem supusi criticilor, venite din toate directiile. Le primim, cu o singură conditie: să se bazeze pe lucruri reale, nu pe neadevăruri sau fantasmagorii.

Nota: Aceasta declaratie a fost citita in plenul Senatului, in sedinta din 10 septembrie 2013

Publicat de:
Categoria: Blog
Tags: