Programul noului PNL, insailat de vechiul PDL

marți, 3 martie, 2015

După lupte seculare care au durat… nici nu mai contează cât, premierul din umbră al vechiului PDL din noul PNL a reușit să prezinte opiniei publice un document de 130 de pagini intitulat pompos program de guvernare. Există și un rezumat, care are însă 40 de pagini, ceea ce ne duce cu gândul că la PNL cantitatea contează, nu calitatea. Și nici originalitatea.

Spun asta pentru că măsurile pe care ni le servește programatic dl Predoiu se împart în două categorii: sunt ori inspirate din programul guvernului Ponta, ori pur și simplu fanteziste. În prima categorie, figurează desigur cele fiscale, care se vede de la o poștă că au fost însăilate în ultima săptămână, sub presiunea modificărilor Codurilor Fiscal și de Procedură fiscală anunțate de ministrul Darius Vâlcov. O mențiune specială pentru intențiile PNL cu privire la contribuțiile pentru asigurări sociale, care ar urma să fie de 16% pentru angajat și tot 16% pentru angajator. Sună bine, nu? Doar că în prezent aceste cote sunt de 10,5% respectiv 15,8%, deci ar urma să crească!!!

A spus actualul guvern că va reduce TVA la 20%, hop și PNL care supralicitează, anunțând 19%, după ce criticaseră cu îndârjire sustenabilitatea unei astfel de măsuri. Nici foarte consecvenți nu sunt autorii așa-zisului program de guvernare, pentru că după 3 pagini ni se spune că TVA va coborî la 16%, fără a se preciza însă și când.

Și apropo de „când”. Toți comunicatorii PNL au criticat faptul că guvernul a prezentat un program de reformă fiscală pe trei ani care va intra în vigoare începând din 2016, deci în timpul mandatului legal. Nu au însă nicio problemă să vină, la rândul lor, cu un program care ar urma să fie aplicat din 2017, deci după ce vor fi pierdut alegerile următoare. Așa cum îi șade bine unui program făcut în Opoziție, și acesta prezintă doar elementele pozitive, fără a arăta însă cum vor fi susținute. Dacă centralizăm impactul bugetar al măsurilor anunțate de liberali, rezultă un deficit neverosimil, de peste 7% din PIB, acesta fiind de altfel nivelul cu care erau obișnuiți specialiștii PDL. Numai că acum suntem în 2015, nu în 2010, și cu un astfel de deficit am fi de râsul Europei, până și Grecia ar sta mai bine decât noi!

Dincolo de joaca de-a aranjatul cifrelor în buget, printre puținele idei „revoluționare” din documentul prezentat de liberali se numără reformarea pensiilor de stat, prin trecerea de la principiul solidarității la cel al contributivității. O astfel de măsură însă nu ar trebui bagatelizată în acest fel, și aruncată în dezbaterea publică fără un serios studiu de impact și fără explicarea mecanismului în cele mai mici detalii. Altminteri publicul va înțelege că se va renunța la Pilonul 2, care devine caduc, iar PNL va începe să joace la bursă banii pensionarilor.

Care pensionari, de altfel, nu prea sunt prezenți în intențiile de guvernare prezentate de dl Predoiu. În cele 130 de pagini nu am găsit nicio referire la creșterea pensiilor sau a salariului minim, la alocațiile pentru creșterea copilului sau cele pentru persoanele cu dizabilități, politicile sociale fiind ignorate aproape cu desăvârșire. Spun aproape, pentru că am găsit, totuși, o referire la șomeri, în sprijinul cărora liberalii vor să introducă stimulente fiscale pentru încadrarea de personal având statutul de șomeri, persoane tinere cu vârsta sub 25 ani sau cu vârsta peste 55 de ani. O intenție lăudabilă, numai că aceste măsuri există deja, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de muncă acordând în anul 2013, ultimul pentru care sunt date disponibile, stimulente pentru 10.000 de tineri și pentru 14.00 de persoane în vârstă de peste 45 de ani.

Nu avem așadar politici sociale, dar vom reforma aparatul bugetar – ceea ce în lipsa unor informații exacte pune pe jar peste un milion de oameni, vom privatiza sănătatea și învățământul, fără să fi avut o dezbatere publică serioasă pe această temă, dar vom avea procente din PIB alocate din PIX către anumite domenii care dau bine la televizor.
Ei bine, nu merge așa! Dacă vrea guvernarea, PNL trebuie să vină în fața electoratului cu mai mult decât această ciornă. Oamenilor le plac vorbele, dar la televizor. Pentru voturi e nevoie de fapte. Iar pentru noul PNL faptele vechiului PDL atârnă ca o piatră de moară!

Notă: această declarație politică a fost citită în plenul Senatului, în ședința din 3 martie