Pensie sau salariu? – o alta nedreptate care trebuie reparata

marți, 5 noiembrie, 2013

În urmă cu aproape jumătate de an, pe 22 mai, susțineam de la tribuna Senatului o declarație politică intitulată ”Cumulul pensiei cu salariul, izvor de nedreptăți și aberații”, în care militam pentru consecvență politică din partea parlamentarilor USL în ce privește o lege inițiată de colegi din PSD și PNL în legislatura trecută.

Este vorba despre inițiativa prin care se solicită abrogarea Capitolului IV, referitor la interzicerea cumulului pensiei cu salariul de către bugetari, din legea nr. 329/2009, celebra lege prin care Emil Boc declara război ”pensiilor nesimțite”.

Adoptat tacit de Senat, proiectul de lege înregistrat sub nr. PLX109/2012 se află în dezbatere în Camera Deputaților. În ciuda faptului că este inițiat de parlamentari ai USL și a avizului favorabil acordat de Comisia de Apărare din Cameră, Comisiile pentru Buget, Finanțe și Bănci respectiv pentru Muncă și Protecție Socială au redactat un raport comun, în urmă cu un an, cu aviz de respingere. După care anul acesta proiectul de lege a fost retrimis celor două comisii din noul legislativ pentru un raport suplimentar comun, care însă păstrează avizul de respingere. În momentul de față, proiectul de lege este înscris pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și așteaptă votul în plen.

Motivele invocate de comisiile reunite pentru avizul negativ dat sunt, de fapt, argumentele, pe cât de simple, pe atât de nedrepte, ale celor de la Finanțe. Și anume, interzicerea cumulului pensiei cu salariul a fost una dintre măsurile de reducere a cheltuielilor salariale, care sunt clar stipulate în acordul cu FMI, iar orice modificare în acest sens poate duce la nerespectarea angajamentelor asumate.

Așa o fi, dar, pentru că întotdeauna există un dar, trebuie să spunem că beneficiarii acestei măsuri ar fi, în marea majoritate, rezerviști din Armată sau alte structuri militare. A căror activitate diferă, din multe puncte de vedere, de cea a civililor. Așa cum se întâmplă și cu alte categorii socio-profesionale, cum ar fi magistrații, judecătorii de Curtea Constituțională, angajații de la Curtea de Conturi și, de ce nu?, cei aleși în organele centrale și locale ale statului. Numai că toate aceste categorii enumerate au fost exceptate, inclusiv prin legi ocupaționale, de la prevederile legii 329.

Dincolo de orice considerent care ar putea fi subiectiv, interzicerea cumulului pensiei cu salariul, sau mai precis obligarea celor care au pensii mai mari decât salariul mediu pe economie să aleagă între pensie și salariu, este un izvor de nedreptăți flagrante, pentru că valoarea de referință aleasă nu duce la plafonarea pensiei, ci la anularea ei. Ceea ce face ca pentru câteva zeci de lei diferență la pensie, de multe ori justificate de o activitate mai calificată sau mai îndelungată, două persoane aflate în situații aproape similare să câștige sume foarte diferite.

Printre promisiunile pe care le-am făcut celor care ne-au ales în 2012 s-a aflat și aceea că vom face dreptate până la capăt. Iar aceasta este una dintre nedreptățile regimului trecut care nu a fost înlăturată. Din fericire, nu este încă timpul pierdut. Cu riscul de a-i supăra pe colegii de la Finanțe, această lege trebuie să treacă. Și am convingerea că vor avea înțelepciunea și abilitatea de a găsi soluții care să contrabalanseze micul dezechilibru bugetar generat de această măsură reparatorie.

 

Nota: Această declarație a fost citită în plenul Senatului, în ședința din 5 noiembrie