O zi liberă pentru sănătatea copiilor noștri

marți, 11 iunie, 2013

România se confruntă cu numeroase probleme de sănătate a copiilor,  în special în cazul celor foarte mici. Potrivit datelor EUROSTAT din 2012, mortalitatea infantilă în România depășește 9,4 la mie, aproape dublu faţă de media europeană. Principalele cauze de deces sunt bolile (90%), doar 10% din aceste decese fiind cauzate de accidente. Datele UNICEF evidențiază că peste 40% dintre decesele înregistrate în România la copiii sub 5 ani survin din cauze ce pot fi prevenite.

Datele colectate de UNICEF în cadrul analizei realizate în 2011 „Copil în România, o diagnoza multi-dimensională” indică o frecvență mai mare a vizitelor la medic în cazul copiilor sub 11 ani. După această vârstă, aceste vizite se răresc, iar după 15 ani, parinții acordă din ce în ce mai puțină atenție prevenirii și protejării stării de sănătate a copiilor.

Dragi colegi senatori, am depus  un proiect de lege care instituie în sarcina angajatorilor, fie că sunt din mediul public sau privat, obligația de a acorda o zi liberă pe an familiilor cu unul sau doi copii şi a două zile libere pe an în cazul familiilor cu 3 sau mai mulţi copii, pentru îngrijirea sănătății copilului.

Potrivit opiniilor exprimate de reprezentanții asociațiilor medicilor, o vizită la medic o dată pe an pentru verificarea stării de sănătate a copiilor și efectuarea anuală a analizelor de sânge sunt esențiale în cazul copiilor. Dincolo de efectul de prevenție, vizitele periodice la medic determină și o reducere a cheltuielilor generate de tratarea afecțiunilor.

În privința  angajatorilor, impactul direct pe care această măsură îl va avea se referă la reducerea numărului de zile de concediu medical luat de parinți pentru îngrijirea copiilor deja bolnavi. Astfel, potrivit datelor de la nivelul anului 2009,  numărul zilelor de concediu medical la nivel național a depășit  100.000 zile, iar cheltuielile bugetare generate de acestea au fost mai mari de un miliard de lei. Aplicarea unei astfel de măsuri ar putea avea și efecte benefice asupra productivității muncii și reducerii cheltuielilor cu concediile medicale.

Atât angajaţii cât şi angajatorii sunt protejaţi, prin lege, de abuzuri. Astfel, în cazul mai multor cereri simultane din partea angajaţilor pentru  îngrijirea sănătăţii copiilor, care depăşesc 5% din totalul numărului de angajaţi, angajatorul va putea programa, prin rotaţie, zilele libere, astfel încât să nu îi fie afectată activitatea. De asemenea, dacă angajatorul refuză cererea angajatului, poate primi amendă între 500 şi 1500 lei.

Sănătatea copiilor este un indicator cheie pentru sănătatea societații, în ansamblul ei, așa că vă rog, stimați colegi, să sprijiniți acest proiect de lege. Nu este al meu sau al colegilor mei care l-au semnat ca inițiatori, ci al copiilor noștri și al tuturor copiilor din această țară.

Nota: aceasta declaratie politica a fost citita in plenul Senatului, in sedinta din 11 iunie 2013