Nu putem vorbi despre incredere si unitate cu drapele de doliu arborate de 1 Decembrie!

miercuri, 3 decembrie, 2014

„În 1918, Marea Unire a avut o expresie teritorială și instituțională. A însemnat desăvârșirea statului național, ca act de voință al națiunii române. Ca Președinte al României, îmi propun să redescoperim împreună ideea de unitate națională”, spunea în urmă cu două zile președintele ales la României la Alba Iulia, cu prilejul festivităților dedicate Zilei Naționale, preluând mesajul central al campaniei prezidențiale a lui Victor Ponta.

Ce înseamnă acest lucru? Ne răspunde, în același discurs, dl Iohannis: „Înseamnă asumarea unor obiective naționale, înseamnă acțiunea comună în atingerea lor și înseamnă refacerea încrederii. Ziua de azi este cel mai bun prilej pentru a vedea care sunt marile noastre restanțe”, am încheiat citatul.

Sună bine refacerea încrederii, dar în timp ce președintele ales rostea aceste cuvinte, pe câteva case din secuime era arborat drapelul de doliu, iar reprezentanții Partidului Civic Maghiar au folosit ziua de 1 Decembrie drept prilej pentru reiterarea ideilor secesioniste legate de Ținutul Secuiesc.

Poate că în paralel cu marile proiecte naționale pe dl Iohannis ar trebui să-l preocupe și aceste manifestări jignitoare la adresa tuturor românilor de bună credință, chiar dacă ele sunt organizate de o formațiune ai cărei lideri l-au sprijinit public și explicit în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

După cum, n-ar fi deloc rău ca pe lista cu marile noastre restanțe, despre care vorbește președintele Iohannis, să figureze și retragerea Ordinului Național Steaua României acordat lui Laszlo Tokes, ca semn că cei care sfidează statul român nu pot fi în același timp și beneficiarii unor înalte distincții ale acestuia. Îi solicit acest lucru președintelui ales, în dublă calitate, de senator al României și de membru în Consiliul de Onoare al Ordinului Național Steaua României, care a decis în unanimitate ca dlui Tokes să-i fie retrasă distincția.

Probabil că nu sunt puțini cei care au primit cu optimism și aprecieri discursul de la Alba Iulia al dlui Iohannis. Așteptăm însă cu toții ca acesta să fie dublat și de fapte pe măsură, care să contribuie la intrarea într-o normalitate după care tânjim de 10 ani..

Notă: această declarație politică a fost citită în plenul Senatului, în ședința din 3 decembrie 2014