Morala dlui Andrei Plesu a atins un minim istoric

marți, 23 septembrie, 2014

Potrivit aliniatului (2) al articolului 29 din Constituția României, „Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc”. În continuare, la articolul următor, 30, al Legii Supreme, scrie negru pe alb în primul paragraf: „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”.

Aceste lucruri nu au însă nicio valoare pentru dl Andrei Pleșu, despre care profesorul Andrei Marga spunea, nu cu multă vreme în urmă, că este „un frustrat în fața istoriei, un favorit al fiecărui regim”.

Dl Pleșu, fost ministru al Culturii, fost ministru de Externe, fost consilier prezidențial, actualmente doar filozof și moralist s-a simțit deranjat de faptul că maestrul Radu Beligan a găsit de cuviință, în virtutea dreptului conferit de Constituție, să sprijine candidatura la președinție a dlui Victor Ponta și, circumstanță agravantă, a decis să facă public acest lucru, prin intermediul unei înregistrări care a fost difuzată în cadrul evenimentului de pe Arena Națională.

Deloc deranjat de faptul că președintele în exercițiu (apropo, AMR 88 de zile!) a făcut același lucru pentru un alt candidat, deși Constituția îi interzice să facă politică partizană din calitatea pe care o are, dl Pleșu a purces la demolarea lui Radu Beligan. Nici imaginația sa debordantă, nici erudiția nu l-au ajutat însă în acest demers, așa că a fost nevoit să scoată de la naftalină acuzațiile de colaboraționism cu regimul comunist pe care, culmea!, tot domnia sa le minimaliza în aceeași argumentație. Pe scurt, ideea era că talentul și cariera în teatru a lui Radu Beligan sunt suficiente pentru a anihila orice derapaje ale omului Radu Beligan, cu excepția delictului de a-l susține pe Victor Ponta.

Domnule Andrei Pleșu, pentru că acum mă adresez direct Dvs. Prin textul la care fac referire, publicat în cotidianul Adevărul și reluat de toți confrații Dvs doctrinari, „nu vă exercitaţi, pur şi simplu, dreptul la opinie, ci vă investiţi imaginea într-o jalnică operaţiune de propagandă, într-un exerciţiu manipulatoriu de un gust îndoielnic”. De ce o faceţi? Poate doar pentru faptul că „L’enfer c’est les autres”, n’est-ce pas? Ceilalți, care nu-l adulează pe Băsescu…

Dacă tot aveți astfel de porniri de specialist în etică și sunteți pus pe dat verdicte, v-aș reaminti un mare adevăr spus de un filozof român contemporan: „specialistul în etică poate avea competenţă etică, dar nu are, în chip necesar, autoritate şi competenţă morală”. (Minima moralia, p.15)

Notă: această declarație politică a fost citită în plenul Senatului, în ședința din 23 septembrie 2014