Mens sana in corpore Szabo!

marți, 29 aprilie, 2014

Împărtășesc preocuparea celor mai mulți dintre concetățenii noștri cu privire la modul în care sunt elaborate și implementate politicile publice cu efect direct asupra vieții noastre. Sau, altfel spus,mă interesează  în ce măsură activitatea celor ce guvernează, în sensul cel mai larg posibil al termenului, răspunde nevoilor celor guvernați. Și, de ce nu, mă întreb și întreb mai departe ce face guvernul pentru mine.

Dincolo de legitimitatea indiscutabilă a acestei întrebări, al cărei răspuns nu vine aproape niciodată la timp sau într-o formă mulțumitoare, mai există însă o întrebare cel puțin la fel de importantă. Ce pot face eu pentru mine, pentru cei din jurul meu și, prin inducție, pentru societate?

Aceasta este o întrebare mai dificilă decât ar putea părea la prima vedere. Pentru că dacă vom începe să alcătuim o listă cu lucruri pe care să le facem pentru noi înșine vom observa lesne că există o mare diferență între a dori, a trebui și a putea. Sunt o mulțime de lucruri, aparent simple, pe care nu le putem duce la bun sfârșit singuri.

Un bun exemplu ar fi alimentația sănătoasă. Nu e suficient să luăm decizia ca de mâine să mâncăm sănătos. Avem nevoie de informații cu privire la alimentele sănătoase, de un sistem economic care să ne permită procurarea lor și, desigur, de mijloacele materiale pentru a le procura. Analizate din această perspectivă, majoritatea lucrurilor care ne-ar face viața mai bună nu ne sunt întru totul la îndemână, ceea ce poate să ne descurajeze.

Sunt însă și lucruri care depind doar de voința și determinarea noastră, iar unul dintre acestea este abandonarea sedentarismului. Din fericire, scepticismul unora cu privire la capacitatea noastra de a face miscare, exercitii fizice, poate fi lesne combatut cu argumentul ca există variante convenabile indiferent de forma fizică sau de posibilitățile materiale. Se poate face mișcare fără niciun cost, în afara celui de timp, și fără niciun risc.

Cu toții întâmpinăm greutăți mai mari sau mai mici, care stau în calea țelurilor pe care ni le propunem și care ne marchează viața profesională, socială sau familială. Pentru un singur lucru nu avem însă nicio scuză: pentru sedentarism! O jumătate de oră de mișcare pe zi, fie că vorbim de o tură cu bicicleta, de alergat sau doar de mers pe jos, poate face minuni. Iar asta nu depinde decât de propria noastră decizie și determinare.

Efectele sunt surprinzătoare. În afară de câștigul propriu, pentru sănătatea fiecăruia, există și beneficii colaterale care se transmit celorlalți: bună dispoziție, putere de muncă sporită, stres diminuat etc.

Am înțeles și mai bine acest lucru după ce am avut ocazia să particip la câteva acțiuni alături de marea noastră campioană Gabriela Szabo, în prezent ministru al Tineretului și Sportului. Voi fi alături de domnia sa cu tot ce-mi stă în putere pentru a o ajuta în ambițiosul demers de a revigora sportul de masă în România.

Mens sana in corpore sano nu este doar un dicton! Este o realitate indiscutabilă. Și să nu neglijăm faptul că o minte sănătoasă găzduită într-un corp sănătos poate pune mai aplicat întrebarea ”Ce face guvernul pentru mine” și poate evalua mult mai corect răspunsurile.

Nota: Aceasta declaratie politica a fost citita in plenul Senatului in sedinta din 29 aprilie 2014

Publicat de:
Categoria: Blog
Tags: ,