„Meciul” cu FMI si „microbistii” din Opozitie

marți, 9 decembrie, 2014

Dincolo de conținutul tehnic al negocierilor dintre Guvernul României pe de-o parte și reprezentanții Fondului Monetar Internațional, ai Băncii Mondiale și ai Comisiei Europene de cealaltă parte, care i-a surprins pe majoritatea comentatorilor prin solicitarea neașteptată de a se scădea până la 0,9% din deficitul bugetar pentru anul viitor, remarcăm, nu fără oarecare dezamăgire, atitudinea Opoziției care încearcă să-și creeze un avantaj politic chiar cu riscul afectării intereselor României.

Este, dacă îmi permiteți comparația, o situație asemănătoare cu un meci de fotbal dintre o echipă de club românească și una din străinătate, la care suporterii adversarelor autohtone ale echipei noastre se alătură galeriei oaspeților. Pentru ei nu contează ca o reprezentantă a țării noastre să obțină un rezultat bun, ci esențial este ca „dușmanii” să nu câștige, chiar dacă prin asta are de pierdut fotbalul românesc.

Revenind la „meciul” politic cu FMI, remarcăm în primul rând atitudinea președintelui Băsescu (apropos, AMR 12!) de a-i certa public pe reprezentanții instituțiilor internaționale pentru atitudinea neutră față de guvern și față de politică în general. Atitudine care era de lăudat pe vremea când la Palatul Victoria se aflau guvernele dlui Băsescu, dar inacceptabilă acum. Probabil că nu se împacă nici acum cu ideea că șeful delegației FMI nu mai este premierul de facto al României, așa cum a fost dl Franks și că actualul guvern își alcătuiește singur politicile fiscale și bugetare, iar acestea generează creșteri sustenabile și permit înglobarea în bugetul pe anul viitor a tuturor măsurilor adoptate în acest an: rămân în vigoare reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, scutirea de impozit a profitului reinvestit și cota unică, dar şi indexarea pensiilor, a indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi a alocaţiilor pentru copii.

Un deficit de doar 0,9% ar fi însă o puternică frână pentru dezvoltarea României. Și-așa, nivelul de 1,4% acceptat de Traian Băsescu – era să spun negociat, dar ar fi fost o exprimare oximoronică – este unul care strangulează în bună măsură proiectele de investiții. În loc să ne acorde derogări pentru suplimentarea bugetului Armatei, urmare a evoluțiilor politico-militare din zonă, sau pentru cofinanțarea proiectelor cu finanțare UE, FMI vine cu această cerință șocantă. Iar problema nu este cerința în sine, pentru că Guvernul are argumentele și determinarea de a nu accepta o variantă nefavorabilă pentru România, ci mai ales corul de chibiți ai actualei guvernări care s-au grăbit să declare că o astfel de măsură este binevenită, câtă vreme dă peste mâini guvernului Ponta.

Pentru dl Ialomițianu și prietenii politici ai domniei sale, o rupere a Acordului cu FMI ar fi mai mult decât binevenită, pentru că le-ar oferi muniție pentru a încerca să doboare guvernul Ponta. Calculul este însă, din păcate pentru ei și din fericire pentru România, unul greșit. Câtă vreme se va opune, chiar cu riscul denunțării Acordului cu FMI și Comisia Europeană, oricăror măsuri care afectează parcursul pozitiv al economiei, acțiunea Guvernului va fi percepută favorabil de către mediul de afaceri și populație. Rolul Fondului Monetar Internațional este de a da o mână de ajutor României și nu de a o îngenunchea!

Notă: Această declarație politică a fost citită în plenul Senatului, în ședința din 9 decembrie 2014