Masurile fiscale si lupta impotriva evaziunii au un puternic suport popular!

joi, 28 mai, 2015

O guvernare bună este o guvernare în folosul cetățenilor, apreciată ca atare de aceștia. Dincolo de disputele politice, mai mult sau mai puțin sterile, adevăratul impact al măsurilor guvernamentale este dat de sondajele care măsoară reacțiile populației.

Din acest punct de vedere, guvernul condus de Victor Ponta a înregistrat de curând o premieră, respectiv un procent de peste 50% al celor care apreciază că în România lucrurile evoluează, în general, într-o direcție bună.

Referitor la ultimele măsuri și acțiuni cu caracter fiscal, un sondaj realizat de Centru de Studii și Cercetări Infopolitic relevă faptul că guvernul are un puternic suport popular în campania de combatere a evaziunii fiscale, iar reducerea TVA la alimente este considerată a avea un impact pozitiv, atât asupra populației cât și asupra economiei. În acest sens, 87% dintre respondenți se așteaptă la reduceri semnificative de prețuri, 81% apreciază că va avea loc o creștere a consumului, iar 73% consideră că măsura va fi de ajutor firmelor românești în competiție cu cele străine.

În ciuda unei impresii empirice, alimentată și de campaniile de presă care își propun să decredibilizeze lupta împotriva evaziunii fiscale, românii sunt de acord, în proporție covârșitoare (87%) că lucrurile ar sta mult mai bine dacă toată lumea și-ar plăti taxele către stat, fie că vorbim de firme sau de persoane fizice. Mai mult, anarhismul fiscal, respectiv refuzul de a-și plăti datoriile la stat, nu este încurajat decât de mai puțin de 5 procente din populație. În acest context, acțiunile ANAF din ultima vreme beneficiază de suportul declarat al 73% dintre cei chestionați, care consideră că atât bugetul statului cât și piața și mediul concurențial au de câștigat de pe urma reducerii fenomenului evazionist.

Sondajul citat relevă și un alt aspect, care până acum a constituit în permanență o prioritate pentru actuala majoritate parlamentară, respectiv echitatea socială. Aproape 60% dintre români consideră că scăderea TVA ar trebui însoțită și de o creștere a taxării pentru cei cu averi foarte mari, iar peste trei sferturi dintre cei chestionați sunt de părere că sunt necesare taxe mai mari pe consumul de lux.

Concluzia acestui sondaj este dată de faptul că peste 80% dintre respondenți consideră că dacă toată lumea ar cere bon fiscal la cumpărături ar scădea evaziunea fiscală iar statul ar avea mai mulți bani pentru serviciile publice. De unde rezultă că spiritul civic este un ingredient absolut necesar pentru o guvernare bună.

Notă: această declarație politică a fost citită în plenul Senatului, în ședința din 28 mai 2015