Lista medicamentelor compensate – fiecare zi de intarziere costa vieti omenesti!

miercuri, 23 aprilie, 2014

În urmă cu mai bine de un an, mai precis în luna februarie 2013, ministrul de atunci al Sănătății începea lupta pentru actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite, listă încremenită în forma stabilită în cadrul precedentului ministeriat, încă din anul 2008. Termenul pe care și-l fixa dl ministru era unul ambițios: vara lui 2013.
Lunile au trecut probabil mult prea repede pentru capacitatea de reacție a sistemului birocratic, așa că noua listă a primit succesiv noi termene, din ce în ce mai îndepărtate, până când Guvernul s-a remaniat.    Poate că, în domeniul sănătății, această schimbare s-a resimțit cel mai puternic, deoarece erau lăsate în urmă mai multe proiecte nefinalizate, printre care lista de medicamente compensate, dar și pachetul minim de servicii medicale, legea malpraxisului etc. Chiar dacă fosta conducere a ministerului consideră că și-a făcut datoria, lăsând respectivele proiecte în fază de dezbatere publică, deci doar la un pas de avizare și implementare, acest din urmă pas s-a dovedit, cel puțin în cazul listei de medicamente compensate, mult prea mare.
Noul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a considerat, pe drept cuvânt, că abordarea predecesorului său a fost greșită, așa că proiectul a fost reluat aproape de la zero. În momentul de față, lista se află într-un proces accelerat de evaluare și avem promisiuni că până la toamnă va fi gata, sau mai precis, va intra în vigoare. Un semnal pozitiv, căci promisiunile nu mai sunt de ajuns, este anunțul privind compensarea a 16 molecule noi (orfane, adică cele care nu au alternativă terapeutică), majoritatea acestora fiind pentru tratamentul cancerului și al bolilor rare.
Suntem pe deplin conștienți că acest proces este unul dificil, trebuind armonizate interesele pacienților, ale companiilor producătoare de medicamente, directivele europene și limitările bugetare. Dar, așa cum sublinia și premierul Ponta, această listă trebui să fie făcută în primul rând în beneficiul pacienților. Iar fiecare zi de întârziere se cuantifică în vieți pierdute, care ar fi putut fi salvate!
Sunt convinsă că dl ministru Nicolae Bănicioiu înțelege pe deplin această situație și că va face tot ce este posibil pentru ca noua listă de medicamente compensate și gratuite să intre cât mai grabnic în vigoare!

Nota: aceasta declaratie politica a fost citita in plenul Senatului, in sedinta din 23 aprilie 2014