Implicarea unui numar mai mare de femei ar insanatosi clasa politica

sâmbătă, 12 octombrie, 2013

Conferinta Nationala a Organizatiei Femeilor Social-Democrate a fost un excelent prilej pentru a aduce in prim-plan una dintre problemele care ma preocupa de mult timp, chiar dinainte sa devin membru PSD – reprezentarea femeilor in structurile politice.

Scriam in urma cu ceva vreme ca unele dintre cele mai importante cuvinte pentru o natiune sunt la feminin: patrie, economie, prosperitate, politica. Gramatical stam bine deci, dar in realitate, prezenta doamnelor in politica şi chiar în economie este numeric nesemnificativa.

Noi, femeile, reprezentam peste 50% din populatia Romaniei, insa in Parlament ponderea doamnelor este doar 11%, adica de patru ori mai mica. Comparativ, in tarile membre UE cu cel mare ridicat nivel de trai, ponderea doamnelor in parlament este de 33%, de trei ori mai mult decat in Romania. Sunt cifre suficient de relevante, dar consecintele unui numar atat de mic de femei in politica nu pot fi chiar atat de grave, vor spune poate unii. Ii voi contrazice pe baza concluziilor studiilor realizate la nivelul UE, ce demonstreaza ca:

  • Tarile in care femeile sunt mai bine reprezentate politic au un nivel de trai mai bun.
  • Femeile sunt cele mai in masura sa dezvolte si sa promoveze legi care le protejeaza propriile interese si interesele copiilor lor. De aceea, tarile in care femeile sunt implicate in procesul legislativ si decizional au domeniile educatiei si asistentei sociale foarte dezvoltate si performante.
  • Organizatiile in care femeile sunt bine reprezentate se bucura de un comportament mai etic si performanta mai bune.

Pe scurt: Femeile sunt dotate cu abilităţi de conducere, organizare şi management care le determină să fie mai performante în domeniul politic. Şi, aş completa eu, muncesc mai mult decât bărbaţii.  

De ce atunci atat de putine femei in politica din Romania? Sa fie doar conceptia potrivit careia rolul femeii este la bucatarie sau poate  faptul ca unii dintre politicieni nu au invatat inca sa ne respecte ca pe un partener egal de dialog? Poate unele doamne au dat inapoi din cauza duritatii scenei politice sau a amintirii unor prezente feminine nefaste in istoria noastra recenta? Nu stiu inca raspunsul la aceasta intrebare dar mi-as dori ca sociologii sa se aplice cu atentie asupra acestui subiect.

Pana atunci insa, va propun sa nu stam cu mainile in san si sa luam noi deciizile necesare pentru a aduce cat mai multe femei in politica. Fac apel la dumneavoastra sa va mobilizati la nivelul fiecarei organizatii  astfel incat sa atrageti alaturi de noi cat mai multe doamne. Faceti pentru fiecare dintre ele ceea ce faceti pentru prietenele dumneavoastra. Sprijiniti-le in proiectele pe care le au, demonstrati-le ca impreuna putem rezolva problemele cu care se confrunta, ajutati-le cu sfaturi, faceti-le partase la bucuriile dumneavoastra.

Pentru ca valorile pe care le aduc femeile atunci cand intra in politica sunt complementare celor ale barbatilor. Emotivitatea, empatie, simtul dreptatii, compasiune, intelegere, bun simt. Mai important decat orice, doamnele isi pastreaza, in proportie covarsitoare, aceste calitati si după ce ajung in aceste functii. Probabil ca aceasta este forta, puterea femeilor –  pot genera schimbari semnificative, fara a se schimba si ele. Cred ca un numar mai mare de femei in politica ar putea schimba chiar modul in care sunt perceputi alesii nostrii si ar revaloriza institutii precum Parlamentul sau Guvernul.

Eu am intrat in politica pentru ca simt ca pot face ceva pentru cei din jurul meu. Si imi doresc ca din ce in ce mai multe doamne sa faca acest pas. Am mai spus acest lucru: oricat de bine i-ar fi copilului meu intre zidurile casei noastre, nu va fi deloc fericit daca dincolo de ele nu va fi bine.

Nu spun ca va fi usor sa razbatem. Pentru a intra in politica, femeile trebuie să depăşeasca obstacole, sa lupte cu prejudecati, sa jongleze cu responsabilitati. Pentru ca barbaţii, atunci cand intra in politica, se gandesc mai intai la ce pot castiga. In schimb, femeile se gandesc la ce pot pierde, respectiv viata de familie.

Nu cred ca exista modalitate mai buna de a rezuma tot ceea ce am spus mai sus decat prima declaratie a doamnei Margaret Thatcher dupa alegerea sa in functia de  prim-ministru al Marii Britanii. Este parafraza unui citat atribuit Sfantului Francisc din Assisi, un citat care imi este foarte drag si pe care va invit sa il tineti minte, pentru ca vorbeste despre noi.

„Acolo unde este discordie, vom aduce armonie. Unde este greseala, vom aduce adevar. Unde este indoiala, vom aduce credinta. Si unde este disperare, vom aduce speranta.”