E timpul sa redeschidem spitalele inchise de guvernarea precedenta!

miercuri, 17 septembrie, 2014

Confruntat cu o avalanșă de metastaze ale sistemului public de Sănătate dublată și de o hemoragie serioasă a fondurilor Casei Naționale de Asigurări, premierul Boc a făcut ce ar fi făcut orice felcer, în absența unui chirurg priceput: a amputat organele presupus bolnave. Se întâmpla pe 1 aprilie 2011, și din păcate nu a fost o glumă. Un număr de 67 de spitale au fost închise, ceea ce a generat proteste însemnate din partea pacienților, care astfel se vedeau puși pe drumuri.

Tot în acest avânt distructiv au fost desființate sau reorganizate unități emblematice ale medicinii românești, așa cum erau „Institutul Inimii” din Târgu Mureș sau „Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie” din Iași. Aceste două cazuri, din păcate nu izolate, ilustrează cum nu se poate mai bine potențialul distructiv al alăturării dintre anumite interese locale și incompetența de la nivel central.

Din fericire, odată cu guvernarea au început să se schimbe și lucrurile. „Institutul Inimii” din Târgu Mureș a fost reînființat, spitalul de la Bicaz se va redeschide în curând, iar potrivit declarațiilor recente ale ministrului Sănătății Nicolae Bănicioiu va continua procesul de redeschidere a spitalelor închise samavolnic de Emil Boc, accentul urmând să fie pus, în perioada imediat următoare, pe maternități.

Îmi exprim în acest context speranța că în cadrul acestui proces reparatoriu se va lua în considerare și situația „Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie” din Iași, în sensul reînființării acestuia cu personalitate juridică, restabilindu-se astfel situaţia de dinainte de 2 februarie 2011.

Acest demers nu ar fi numai un act reparator, de dreptate, ci şi un gest de oportunitate pentru creşterea performanţelor acestei unităţi emblematice a peisajului medical românesc şi revenirea la organizarea anterioară, ceea ce ar conduce la restabilirea indicatorilor de performanţă realizaţi înainte de comasarea cu Spitalul „Sf. Spiridon”, probabil cei mai buni din România, care au fost însă grav afectaţi în ultimii trei ani.

Notă: această declarație politică a fost citită în plenul Senatului, în ședința din 17 septembrie 2014