E timpul ca lupta impotriva violentei domestice sa nu mai fie subiect, ci predicat!

joi, 17 septembrie, 2015

Subiectul vulnerabilității femeilor în fața violenței domestice și a violului a revenit în atenția opiniei publice din cauza terifiantului caz de la Vaslui, al elevei violate și ulterior supuse agresiunilor psihice de către autorii violului și de apropiații acestora. Dincolo de dezbaterile mai mult sau mai puțin pătimașe pe marginea acestui subiect, derulate prin mass-media sau rețelele de socializare online și offline, rămâne un adevăr dureros: traumele victimelor sunt foarte greu sau chiar imposibil de înlăturat, indiferent dacă s-a înfăptuit sau nu actul de justiție, dacă agresorii au fost sau nu reclamați, au fost sau nu condamnați.

Desigur, în astfel de momente încărcate de emoție se vorbește despre înăsprirea pedepselor pentru astfel de fapte, ceea ce este cumva logic, pentru că se presupune că spectrul unei pedepse grele ar trebui să descurajeze comiterea faptei. Din pacate insa, mai ales in cazul agresiunilor domestice si al violurilor, faptuitorii sunt animati de impulsuri care pot fi numite oricum, numai rationale nu. Efectul preventiv al pedepselor nu functioneaza sau functioneaza intr-o masura mult prea mica. Asupra acestui aspect, cel preventiv, ar trebui sa se concentreze, asadar, eforturile societatii.

Iar pentru a rezolva o problemă avem nevoie în primul rând s-o identificăm, s-o definim. Să-i cunoaștem datele. Vă dau un singur exemplu: potrivit datelor furnizate de Ministerul Justiției, în ultimii 4 ani numărul de violuri a crescut constant, de la 780 în anul 2011 la 1.024 în 2014. Aceste cifre se referă, desigur, la violurile reclamate și instrumentate penal. Dar știm bine cu toții că realitatea este diferită, numărul agresiunilor fiind mult mai mare, diferența provenind de la cazurile în care victimele aleg să nu depună reclamație. De frică, de rușine, sau din perpetuarea „culturală”, în sensul sociologic al termenului, a inegalității de gen.

Prima direcție de acțiune ar trebui așadar să vizeze informarea victimelor și a potențialelor victime asupra drepturilor pe care le au și mai ales asupra modalităților de intervenție care le stau la dispoziție. S-au făcut pași mari în această direcție, a fost îmbunătățită simțitor legislația, există modalități instituționale pentru acordarea de asistență și ajutor, dar toate acestea sunt inutile dacă cele cărora li se adresează nu apelează la ele.

Aici putem interveni noi, prin structurile care ne stau la dispoziție. Organizația de Femei a Partidului Social Democrat a pus bazele, recent, la Școala de Vară de la Mamaia, „Pactului pentru protejarea femeilor de violența domestică și viol”, o platformă de acțiune deschisă către toate partidele și organizațiile neguvernamentale. A fost înființată o comisie de lucru la nivelul OFSD, pe care o voi coordona personal, și a cărei menire este de a elabora propuneri concrete pentru atingerea obiectivelor asumate prin acest Pact.

Este timpul, stimați colegi senatori, ca lupta împotriva violenței domestice, a violului și a inegalității de șanse să nu mai fie doar o temă de dezbatere în perioade de acalmie politică, este timpul așadar să trecem și la fapte. Sau, altfel spus, acest subiect să devină predicat!

Notă: Această declarație politică a fost citită în plenul Senatului, în ședința din 9 septembrie 2015

Publicat de:
Categoria: Blog
Tags: ,