Daca fiecare roman plecat din tara ar aduce in vizita macar un strain…

sâmbătă, 30 martie, 2013

Am primit, prin intermediul unui mesaj privat pe Facebook, o scrisoare emotionanta de la o tanara careia ii pasa in mod sincer de tara in care traieste, si in care s-a intors dupa ani buni petrecuti in Occident. In afara unor ganduri frumoase si cuvinte calde, scrisoarea mai contine o idee interesanta, care m-am gandit ca merita impartasita si celorlalti.

Ce-ar fi daca milioanele de romani care muncesc peste hotare ar trimite, in fiecare an, in afara de miliardele de euro care ne echilibreaza balanta de plati, si cate unul sau doi prieteni din tarile unde se afla ei vremelnic? Sa vina sa ne cunoasca tara, sa ne cunoasca pe noi ca popor, sa ne testeze ospitalitatea. Cu siguranta, conationalii nostri prezinta, pentru prietenii lor din Occident, infinit mai multa garantie decat orice campanie de comunicare derulata de ministerul Turismului…

Ce spuneti de asta? Puteti citi in continuare scrisoarea pe care am primit-o de la Raluca:

Buna ziua. Ma numesc Raluca M. Am locuit timp de 13 ani in Spania. Am plecat cand aveam 18 ani, am terminat liceul acolo, am dat bacul acolo si am terminat facultatea de Marketing. Am lucrat intr-o banca si la Ministerul de Interne – Protectia consumatorului, dar visul meu era sa ma intorc in ROMANIA, visam sa imi cresc copilul in tara mea, si sa nu mai fim printre straini, considerati „straini”.

Timp de 2 ani am incercat sa caut motive si avantajele unei posibile reveniri in Romania, mai ales ca majoritatea romanilor nu doresc sa se intoarca. Am decis vara trecuta sa ma intorc in Romania, reusind sa imi deschid un atelier de creatie vestimentara. Nu stiu daca este tocmai definitia corecta, pentru ca nu sunt un designer vestimentar, nu am experienta, dar imi place ceea ce fac. In Spania, am facut un curs de accesorii de par (TOCADOS in spaniola, FASCINATORS in engleza) si de palarii.

Nu doresc sa ma imbogatesc ci doar sa pot trai decent in tara mea. Sincer: IUBESC ROMANIA, dar imi pare rau de romani, imi pare rau de cei care nu primesc nicio sansa de a reusi in aceasta tara. Intrebarea mea este: daca noi iubim Romania, nu ar trebui ca si ea sa ne iubesca? E dur sa te uiti la stiri si sa vezi cum copiii traiesc parca intr-un alt secol, cum elevii inca sunt maltratati de profesori, cum femeile sunt inca calcate in picioare si la propriu si la figurat. Imi pare rau sa vad pe strada numai oameni tristi si fara speranta.

Din pacate, este realitatea in care traim, dar totusi sa ne iubim tara….sa iubim locul unde ne-am nascut si unde am crescut. Sa incercam sa cautam tot ce este pozitiv. Eu mereu spuneam colegilor meu spanioli ca sunt mandra ca sunt romanca, ca am trecut si prin greutati, ca am luptat ca sa imi fie bine…..asa am ajuns sa valorez mai mult ceea ce sunt si ceea ce am. Copiilor din „vest” li se ofera totul, nu trebuie sa lupte pentru a ajunge „cineva”.

Nu ma consider un roman exceptional, care a excelat in ceea ce a facut sau care a luat diplome si premii in occident. Sunt un om simplu, care a fost apreciat acolo unde a muncit, si care nu a uitat ca este ROMAN. De cate ori aveam ocazia, le povesteam tuturor cat de frumoasa este Romania si le aratam poze. Pe toti ii invitam sa viziteze Romania, pentru ca eram sigura ca o sa le placa. In octombrie, 2012, au venit in Romania 3 doamne de la Minister (foste colege). Au fost placut impresionate de peisajul si de bogatia Romaniei, din pacate neexploatate pozitiv indeajuns. Sincer, daca fiecare roman plecat ar aduce in vizita macar un strain, ar fi cea mai buna publicitate si s-ar face mult mai mult decat ar putea face un minister al turismului.

Publicat de:
Categoria: Blog
Tags: