Culmea parlamentarismului: sa vorbesti de „funia” fondurilor europene in casa suspendatului!

marți, 24 iunie, 2014

Într-o țară normală, Opoziția ar ataca guvernul concentrându-și tirul asupra eventualelor puncte slabe, evitând pe cât posibil ca acuzațiile pe care le lansează să aibă un efect de bumerang. Dar asta se întâmplă într-o țară normală, ceea ce România nu este. Încă. România este o țară originală.

Prin urmare, opoziția parlamentară a găsit de cuviință să atace guvernul pe tema fondurilor europene, pornind de la observațiile transmise, în procesul de negociere, de către Comisia Europeană, în legătură cu propunerea de Acord de Parteneriat pentru perioada 2014-2020.

Dacă n-ar fi trist, ar putea fi amuzant să vezi cum au curajul să vorbească despre absorbția fondurilor europene cei care, timp de trei ani, cât s-au aflat la guvernare, au reușit fabuloasa “performanță” de a atinge valoarea de 7,6% grad de absorbție. Eşec dublat și de blocarea a nu mai puțin de 3 programe operaționale sectoriale.

Acesta este tabloul complet al fondurilor europene, la începutul de mandat al primului guvern Victor Ponta. Ce a urmat, este deja cunoscut de toată lumea, dar ignorat cu rea credință. La data de 30 decembrie 2013, rata sumelor rambursate României de către Comisia Europeană era de 36%, de peste 4 ori mai mare, decât cea înregistrată la începutul lunii mai 2012.

România a încasat 5,6 miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune, alocate în actuala perioadă de programare, dintre care mai mult de jumătate, deci mai mult decât s-a încasat în toată perioada 2007-2012, s-a încasat în anul 2013! Mă întreb: își merită, oare, salariile actualii miniștri? Dar cei care au gestionat dezastrul de până în 2012? Mai merită partidul din care făceau parte să fie creditat cu voturi, de către populaţia minţită?

Se spune, în textul Moțiunii simple că, citez, „ne plângem cu toții de ani de zile că absorbția fondurilor europene este o durere națională”. Este doar un clișeu preluat din vremea fostelor guverne când, într-adevăr, deși era anunțată ca prioritate de rang zero, atragerea banilor europeni nu reușea să scoată România de pe lista contributorilor neți la bugetul Uniunii Europene.

Lucrurile s-au schimbat însă, stimați colegi, iar cifrele nu mint. Absorbția fondurilor europene nu numai că nu mai este o durere, dar a devenit un motiv de mândrie, o dovadă de performanță și de bună guvernare.

I se cere, observ, demisia ministrului Teodorovici . I se reproșează probabil faptul că anul acesta vom avea aproape 4  miliarde de euro facturi, ceea ce înseamnă că, din nou, România nu va pierde niciun euro, din nou ţara noastră va fi pe primul loc în Europa, la ceea ce înseamnă rambursări de sume, către un stat membru, aşa cum a fost şi anul trecut. Şi anul viitor procentul la care noi ne vom duce, cu absorbţia, pe întreaga alocare financiară, pe actualul cadru, va fi de 80%!

I se reproșează guvernului Ponta că, citez, „nu știe să scrie după dictarea Comisiei Europene”. Înțelegem reflexele foştilor guvernanţi care au condus, trei ani de zile, doar scriind, de cele mai multe ori cu greșeli, după dictarea celor de la FMI, de la Bruxelles, sau de la Cotroceni. Noi nu avem, însă, niciun motiv să facem asta, iar Comisia Europeană nici nu încearcă să impună ceva unui stat membru, ci doar stabilește obiective clare la nivel de Uniune, ce trebuie să se regăsească și la nivelul tuturor statelor membre.

Iar guvernul va avea grijă să-și respecte toate angajamentele, elaborându-și propria politică, orientată în primul rând către interesul cetățenilor României. Având în vedere că moţiunea simplă este plină de neadevăruri, deşi realitatea cifrelor este alta, închei cu o caracterizare a unei astfel de situaţii, făcută de Tudor Muşatescu: Minciuna premeditată nu mai e o chestiune de fantezie sau de întâmplare, ci una de caracter!

Notă: această declarație politică a fost citită în plenul Senatului, în ședința din 23.06.2014