Criticile fostilor guvernanti la adresa accizei pe carburant sunt precum gazele de esapament: fierbinti, dar pline de noxe

marți, 25 martie, 2014

Exponenții guvernării democrat liberale și-au mobilizat în ultimele luni toate resursele pentru a se împotrivi introducerii accizei suplimentare la carburanți prevăzută a intra în vigoare la 1 aprilie. Președintele a fost la un pas să lase țara fără buget, Mișcarea Populară și PDL își mobilizează susținătorii și resursele pentru a organiza mitinguri anti-acciză.

S-ar spune așadar că toată floarea cea vestită a dreptei politice nu poate dormi de grija coșului de cheltuieli al românului de rând care va fi, spun ei, grav afectat de introducerea amintitei accize. Din păcate pentru românul de rând, acestea nu sunt decât încercări modeste de a-și apropia electoratul din nou, după o guvernare catastrofală.

Dacă sunt atât de îngrijorați de impactul prețului la carburanți asupra populației, cum se face că în perioada cuprinsă între ianuarie 2009 și ianuarie 2012 prețul unui litru de benzină a crescut de la 0,67 euro la 1,28 euro, iar un litru de motorină a sărit de la 0,79 euro la 1,34 euro? Sau, altfel spus, motorina s-a scumpit cu 90%, iar benzina cu 70%.

În realitate, foștii guvernanți sunt prea puțin interesați de soarta cetățenilor, fiind preocupați doar de calcule politice pe termen scurt. Cei care azi au pretenția să ne spună cum să alcătuim bugetul și ce accize să introducem sau nu, sunt aceiași care, nu cu multă vreme în urmă, înghețau pensii și tăiau salarii, interziceau cumulul pensiei cu salariul în sistemul public, încălcând în același timp, cu bună știință, legi în vigoare care prevedeau actualizarea pensiilor și a prestațiilor sociale cu valoarea indicelui prețurilor de consum.

A fost nevoie ca la putere să vină un guvern responsabil care, de aproape doi ani se luptă să înlăture nedreptățile regimului anterior. Au fost reîntregite salariile bugetarilor, pensiile au fost, după mulți ani, indexate, iar anul acesta vor fi majorate drepturile bănești cuvenite persoanelor cu handicap. Nu pentru că așa dă bine la electorat, ci pentru că așa prevede legea. Iar legea nu este facultativă așa cum au considerat-o cei care azi, eliberați de responsabilitatea guvernării, vin cu tot felul de propuneri fanteziste și populiste.

Nota: Aceasta declaratie politica a fost citita in plenul Senatului, in sedinta din 25 martie 2014

Publicat de:
Categoria: Blog
Tags: ,