Creșterea alocației pentru copii, o urgență națională!

marți, 23 aprilie, 2013

„Eu aş creşte-o şi cu 1.000%, 2.000% dacă ar exista posibilitatea. Din 2014, sper să avem posibilitatea să creştem alocaţia de stat pentru copii. Asta depinde, însă, de ce buget vom avea, de creşterea economică a României”, a spus ministrul Muncii Mariana Câmpeanu sâmbăta trecută la un post de televiziune.

Așadar, eventuale măsuri de creștere a alocației de stat pentru copii depind de prioritățile bugetului de anul viitor și de parametrii macroeconomici pe care îi vom atinge anul acesta.

Dincolo, însă, de orice discuție cu privire la sume și resurse bugetare, datoria noastră de parlamentari este să ne luptăm pentru transformarea acestui subiect într-o prioritate națională. Mai mult, într-o urgență a noastră, a tuturor, pentru că este una dintre marile probleme ale sistemului de asistență socială din România.

În timpul campaniei electorale, am postat pe contul meu oficial de Facebook o infografie bazată pe date preluate din Eurostat, referitoare la nivelul alocației de stat pentru copii, în România, comparativ cu restul Uniunii Europene. Pe harta continentului erau figurate doar 3 cifre: nivelul alocației din România, de aproximativ 10 euro (42 de lei) per copil, al celui din Bulgaria, de 18 euro  si media UE – 210 euro.

Această postare a suscitat cea mai aprinsă dezbatere în rândul celor care îmi urmăresc activitatea pe Facebook, stabilind un record absolut în ce privește audiența: 285.000 de persoane au văzut postarea, iar dintre acestea 6.300 au apreciat-o, 1.800 au distribuit infografia mai departe, iar peste 600 au postat comentarii.

Din toată această dezbatere, care pe alocuri a generat chiar și scântei, s-au desprins două idei esențiale:

1. Alocația de stat pentru copii trebuie majorată considerabil și obligatoriu.

2. Trebuie reformat sistemul astfel încât această alocație să fie un sprijin pentru creșterea copiilor și nu invers, adică să nu mai existe situații de părinți care fac copii doar pentru a încasa alocația.

Aici trebuie să intervină proactivitatea și chiar creativitatea guvernului, în găsirea unei formule care să ajute la cheltuirea cu folos a acestor bani, chiar și în condițiile unui buget de austeritate. Când economia duduie și sunt bani e simplu să faci protecție socială. Numai că riscul este să se facă risipă, fără a rezolva cu adevărat problemele. În vremuri de restriște bugetară însă, atunci când resursele sunt limitate, există premize mai consistente pentru alocarea judicioasă a puținilor bani aflați la dispoziția guvernului.

Faptul că subiectul e fierbinte rezultă nu doar din dezbatrea pe care am provocat-o, ci și din nenumăratele petiții online inițiate de mame sau de asociații ale mamelor, care au adunat mii de semnături. Una dintre ele, a reușit să strângă aproape 70.000 de semnături, iar colegele de la Camera Deputaților pregătesc chiar și un proiect de lege în acest sens.

Copiii noștri merită însă mai mult decât o postare pe rețelele de socializare, decât o declarație politică în Parlament sau decât un proiect de lege care să primească aviz negativ de la Guvern și să fie respins, pe bandă rulantă, alături de cine știe ce alte proiecte năstrușnice au mai încolțit în mintea unor colegi.

Dragi colegi, e timpul să facem ceva, să dovedim că există subiecte mai importante decât resursele bugetare. Sau, dacă vreți, că există priorități. Pe care si noi suntem in masura sa le stabilim!

Nota: Aceasta declaratie politica a fost sustinuta in plenul Senatului, in sedinta din 23 aprilie 2013.