Copiii mai mici de 3 ani nu vor mai putea fi institutionalizati, ci vor fi crescuti intr-un mediu familial!

joi, 18 septembrie, 2014

Camera Deputatilor a aprobat săptămâna aceasta, cu majoritate de voturi, un proiect legislativ pe care l-am semnat in calitate de initiator si pe care l-am votat in luna iunie la Senat – modificarea legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Potrivit acestuia, copiii pot beneficia de plasament exclusiv în familia extinsă, substitutivă sau la asistentul maternal pana la varsta de trei ani, cu un an mai mult decat prevad reglementarile legale in vigoare. Am facut astfel inca un pas spre un cadru legislativ eficient si spre un sistem de protectie sociala modern care sa apere si sa sustina drepturile copiilor din tara noastra.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, in 2012 numarul copiilor parasiti in maternitatile din Romania a ajuns la 1.500. Cei mai multi dintre bebelusi traiesc doar cu lapte pana la varsta de doi ani. Datele din studiile realizate la nivel international demonstreaza ca riscul de a dezvolta tulburari sau intarzieri este mai mare in cazul copiilor institutionalizati de la nastere, in timp ce copiii plasati in familii pana la varsta de trei ani beneficiaza de o dezoltare mai buna.

In Romania sunt in prezent peste 19.000 de copii orfani sau abandonati. Suntem datori cu totii sa ne implicam si sa sustinem dezvoltarea și modernizarea sistemului de protecție specială, a sistemului de adopții, a  protectiei sociale si a drepturilor fundamentale ale tuturor copiilor.