Ce președinte va conduce țara când copiii noștri vor fi adulți

marți, 26 martie, 2013

Suntem cu toții conștienți în legătură cu  atenția deosebită pe care Europa o acordă  evoluțiilor politice din România, fapt demonstrat cu ocazia suspendării președintelui, din vara anului trecut, de aceea îmi permit să vă supun atenției un fapt extrem de grav, care va provoca noi discuții în cancelariile occidentale.

După cum probabil cunoașteți,  pe 23 martie a.c. a avut loc la București Convenția Națională a PDL, la care a participat și președintele, după ce, în săptămânile premergătoare evenimentului, și-a exprimat explicit susținerea pentru unul dintre candidați și moțunea sa. Întrucât votul nu a consfințit rezultatul pe care îl aștepta președintele, acesta a transmis un mesaj video, din care îmi permit să vă semnalez două citate.

Mă voi dedica construcţiei unei alte soluţii de dreapta, cu oameni cinstiţi, (…) şi vreau să ştiţi că nu voi face nimic pentru a aduce alături de mine vreo bucăţică din PDL”.

Și… ”PDL a demonstrat că a putut fi ținut pe o direcţie democratică atâta timp cât a ştiut de un lider autoritar. Imediat ce au simţit că pot fi singuri, aripa fesenistă a partidului a răbufnit, iar Convenţia de astăzi este proba că 50% din partid este încă ancorat în năravurile FSN-ului”.

Constituția României prevede, la articolului 84, aliniatul 1, că ”în timpul mandatului, Președintele României nu poate fi membru al unui partid și nu poate îndeplini nici o altă funcție publică sau privată”. Prin urmare, nici aceea de constructor al unei soluții politice cu o anumită doctrină.

Deși este destul de limpede pentru toată lumea că o nouă suspendare a președintelui nu este oportună, merită să reflectăm asupra modelului de șef al statului pe care ni-l dorim, iar actualul președinte manifestă o abnegație ieșită din comun, în a ne oferi argumente pentru modelul negativ.

Prin 2010, Președintele Comisiei Europene spunea că „Preşedintele României este un european devotat, iar noi vom continua să lucrăm cu el”. Ar fi interesant de văzut cât va mai lucra cu el, după ce a aflat chiar din declarația domniei-sale că partidul care l-a susținut și l-a propulsat în fruntea statului român este, în proporție de 50% tributar ideilor anti-reformiste și neo-comuniste de la începutul anilor 90, și că doar o mână autoritară, gen Putin sau Lukașenko, îl poate ține pe linia democratică.

În vara anului trecut, suspendarea președintelui i-a îngrijorat pe unii lideri europeni, care au afirmat că ar fi primit “sute de e-mailuri despre faptele șocante” care se petreceau la București și au catalogat drept inacceptabile acțiunile îndreptate împotriva președintelui.

Am convingerea că aceiași oficiali vor găsi la fel de șocante, și în orice caz mai reale decât cele din vara trecută, recentele afirmații ale președintelui. Doar au incredere în cuvântul lui! Dacă e nevoie, suntem gata să trimitem și câteva milioane de e-mailuri în această chestiune.

Aceasta declaratie politica a fost citita in plenul Senatului, in sedinta din 26.03.2013

 

Publicat de:
Categoria: Blog
Tags: ,