Cabinetul Ponta a debirocratizat si vitalizat absorbtia fondurilor UE

marți, 8 octombrie, 2013

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a publicat săptămâna trecută prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020, document care stabileşte modalitatea în care vor fi concentrate investiţiile din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii, respectiv prezintă principiile implementării efective a fondurilor în conformitate cu prevederile pachetului legislativ al Uniunii Europene.

În acest sens, implementarea Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii 2014-2020, se va realiza într-un sistem mult mai bine coordonat, fiind stabilite atribuţii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere.  Așa cum a punctat și Ministrul Teodorovici, în perioada 2014-2020 beneficiarii vor derula proiecte după o nouă abordare de achiziţii publice, mult mai simplă, mult mai aproape de ceea ce e normal să se întâmple la nivel european.

Peste puțin timp, chiar aici, în Parlament, premierul Victor Ponta şi ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici vor veni să prezinte situaţia absorbţiei fondurilor europene și tot ce a făcut Guvernul Ponta pentru a vitaliza acest proces și strategia pentru următorii ani.

De altfel, noua paradigmă aplicată de Guvernul USL în domeniul absorbției fondurilor europene a dat deja roade, care ne îndreptățesc să spunem că viitorul Acord de Parteneriat va sta la baza unui grad de absorbție majorat față de precedentul exercițiu bugetar european.

În mai puțin de un an și jumătate de funcționare, Guvernul USL a reușit deblocarea a trei mari Programe Operaționale Sectoriale, respectiv Transporturi, Mediu și Dezvoltarea Resurselor Umane.

Numai la POSDRU, în 2013 a fost solicitată Comisiei Europene pentru rambursare suma de aproximativ 430 de milioane de euro, cea ce a condus la creşterea ratei de absorbţie la aproximativ 24%.

Acest lucru a fost posibil nu doar grație înlăturării gravelor nereguli înregistrate în timpul guvernelor PDL, dar au fost implementate și o serie de măsuri de ordin legislativ şi procedural care să vină în sprijinul beneficiarilor, pentru a elimina apariţia blocajelor în implementarea programelor.

Astfel, Ministerul Fondurilor Europene a redus timpul de procesare a cererilor de rambursare depuse de beneficiarii programului de la 45 la 20 de zile prin ordonanţa de urgenţă 84/2013. De asemenea, au fost promovate lunar hotărâri de Guvern prin care s-au alocat temporar sumele necesare onorării cererilor de plată şi rambursării către beneficiarii finali a cheltuielilor eligibile. În cadrul POSDRU, suma s-a ridicat la peste 1,2 miliarde de lei.

De asemenea s-au reglementat situaţiile în care beneficiarii faţă de care statul întârzia să plătească banii pe programele operaţionale trebuiau să plătească la rândul lor penalităţi sau dobânzi către stat. Tot în cursul acestui an a fost adoptată o măsură foarte importantă care se referă la mecanismul decontării cererilor de plată pentru toţi beneficiarii, atât cei privaţi, cât şi cei publici.

Toate guvernele care s-au succedat din 1 ianuarie 2007 și până azi au declarat absorbția fondurilor europene drept o prioritate strategică, însă guvernul USL este primul care transpune declarațiile în fapte și care ia măsuri concrete și eficiente de creștere a absorbției.

Nota: Această declarație politică a fost citită în plenul Senatului, în ședința din 8 octombrie 2013

Publicat de:
Categoria: Blog
Tags: ,