Apel la normalitate

marți, 17 decembrie, 2013

Potrivit tradiției, în preajma marilor Sărbători, mai ales a celor de inspirație religioasă, suntem îndemnați să fim mai buni, iar noi, la rândul nostru transmitem astfel de îndemnuri celor care ne sunt apropiați sau care ne urmăresc activitatea într-un fel sau altul.

Bunătatea este o trăsătură încărcată de o doză consistentă de subiectivism. În general suntem mai mult sau mai puțin buni în raport cu ceva sau cu cineva. De aceea, v-aș propune ca la acest sfârșit de an să încercăm să fim normali, sau dacă acesta este un obiectiv prea ambițios, să aducem în viețile noastre măcar un strop de normalitate.

Normalitatea începe, în ce ne privește pe noi politicienii, de la calitatea discursului public și de la proprietatea termenilor. Și presupune să nu denaturăm sensuri doar pentru a obține un câștig sau un avantaj politic. Așa cum sunt de evitat invectivele sau epitetele prea agresive, mai ales în discursuri oficiale, tot așa nu putem să ne referim cu sintagma ”lovitură de stat” la un demers bazat pe un vot în Parlament, în fapt esența sistemului democratic.

Mai departe, în ce privește legislația, normalitatea presupune dezbaterea, publică și parlamentară. Adoptarea de inițiative legislative ale parlamentarilor în loc de legi de aprobare a Ordonanțelor de Urgență ale Guvernului este un mare pas înainte. Dar pentru ca acest ”înainte” să desemneze direcția cea bună, proiectele de lege trebuie să parcurgă traseul normal, cu dezbateri transparente în comisiile de specialitate, apoi înscrierea lor pe ordinea de zi după ce parlamentarii au primit documentația necesară și votarea în urma unei dezbateri în care toți cei care au ceva de spus în legătură cu respectivul proiect s-o poată face.

Normalitatea înseamnă și discernământ și responsabilitate din partea unor instituții, mai ales dacă au un caracter diplomatic, ceea ce presupune să se abțină de la declarații politice tranșante în legătură cu subiecte asupra cărora nu s-au documentat, preluând doar alte declarații politice. Altfel, demersuri dintre cele mai legitime, cum sunt apărarea statului de drept și a democrației, pot fi serios umbrite de bănuiala că sunt, de fapt, intervenții nocive într-o bătălie politică la rândul ei extrem de nocivă.

Într-o lume normală, oricine are dreptul la opinie și mai mult, are dreptul să-și exprime public respectiva opinie sau opțiune. Numai că între a-ți exprima opinia și a încerca să ți-o impui, prin mijloace uneori violente, este o mare diferență.  Presiunea publică este una, amenințările sunt deja altceva.

Normalitate înseamnă ca senatorii și deputații  să aibă deplină imunitate în legătură cu voturile și declarațiile exprimate în Parlament. Nimic mai mult, dar nici mai puțin! Este normal și firesc să ne fie urmărită activitatea pas cu pas, să ne fie taxate greșelile, să ne fie făcut public modul în care votăm. Dar normalitatea se termină atunci când aceste lucruri nu sunt făcute cu bună credință, ci cu scopul de a ne determina, prin presiuni, să adoptăm o anumită atitudine sau conduită. Și nu este normal acest lucru pentru că de cele mai multe ori, cei care exercită aceste presiuni nu sunt aceiași cu cei care ne-au acordat votul pentru a-i reprezenta, iar riscul este ca prioritare să nu mai fie dorințele legitime ale majorității, ci cele ale unei minorități foarte vocale.

În fine, normalitatea înseamnă să tolerăm opinii sau chiar acțiuni diferite de ale noastre în loc să facem tot posibilul să-i schimbăm, chiar și cu forța, opiniile celui de lângă noi. Dacă vom reuși acest lucru vom fi, pe cale de consecință, un pic mai buni. Dar și mai exigenți cu noi înșine, pentru că astfel nu vom mai avea, în fața propriilor noastre greșeli, scuza că și ceilalți sunt nedrepți cu noi!

Nota: Aceasta declaratie a fost citita in plenul Senatului, in sedinta din 17.12.2013

Publicat de:
Categoria: Blog
Tags: