Apartenenta la Uniunea Europeana presupune si drepturi, nu doar obligatii!

marți, 10 decembrie, 2013

După părerea noastră, nu a sosit momentul să fie eliminate controalele la graniţă pentru România și Bulgaria„, a precizat, la Bruxelles, înaintea reuniunii Consiliului JAI, Hans-Peter Friedrich, ministrul german de Interne, subliniind că cele două țări au făcut ceva progrese, dar acestea nu sunt suficiente pentru a îndeplini condiţiile legale care ar permite primirea în spaţiul Schengen.

„Consiliul JAI va reveni asupra subiectului aderării României şi Bulgariei la Schengen atunci când vor exista condiţii favorabile”, a declarat, cu aceeași ocazie Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne, a cărui ţară asigură Preşedinţia UE.

Această poziție a Consiliului JAI se menține în ciuda faptului că ambele țări au îndeplinit toate criteriile de aderare conform acquis-ului Schengen, fapt recunoscut de către toate statele membre şi stipulat în mod repetat în Concluzii ale Consiliului şi ale Consiliului European, precum şi în rezoluţiile Parlamentului European pe acest subiect.

Notăm, în acest context, exigența guvernele țărilor din Uniunea Europeană în legătură cu obligațiile asumate de Romania și Bulgaria odată cu semnarea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană.

Exigență care însă nu se mai manifestă la fel de puternic, cel puțin în ce privește măsurile care produc efecte, referitor la ostilitatea britanicilor față de respectarea unui drept al românilor și bulgarilor consfințit prin același Tratat de Aderare: dreptul la muncă. În Marea Britanie se desfășoară o campanie aproape furibundă, încurajată de la cel mai înalt nivel, împotriva unei prezumtive și puțin probabile invazii a muncitorilor români și bulgari în Insulă, după 1 ianuarie 2014. Premierul David Cameron a declarat că este momentul să se recunoască faptul că principiul libertăţii de circulaţie, un pilon fundamental al Uniunii Europene, a devenit un declanşator pentru o mişcare vastă a populaţiei şi trebuie reechilibrat!

Prin urmare, atunci când e vorba de obligațiile noilor țări membre, exigența nu are limite, însă când vine vorba de drepturile acestora, se pune problema schimbării regulilor..

Orice asociere presupune o anumită doză de compromis, întrucât regulile stabilite de comun acord nu au cum să satisfacă, în egală măsură, pe toată lumea. Iar politicienii, mai ales cei care au responsabilitatea guvernării, ar trebui să nu cedeze în fața tentației populismelor aducătoare de beneficii pe termen scurt, dar distrugătoare pe termen lung. Pentru că astfel de atitudini duc la creșterea numărului de eurosceptici, iar transformarea acestui curent de opinie într-unul de masă va fi letală pentru viitorul tuturor țărilor europene.

Publicat de:
Categoria: Blog
Tags: ,