Amnezia populara

marți, 12 martie, 2013

„Modificările aduse Constituţiei Ungariei stârnesc preocupare în legătură cu respectarea statului de drept, a reglementărilor UE şi a normelor Consiliului Europei”, se arată într-un comunicat dat publicitatii ieri la Bruxelles şi semnat de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi de Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei.

Acest lucru vine ca o consecinţă directă a faptului că la începutul săptămânii Parlamentul Ungariei a adoptat, în ciuda criticilor formulate de Opoziție, de Consiliul Europei și de Comisia Europeană, un controversat proiect de modificare a Constituției. 

Guvernul conservator maghiar, condus de dl Viktor Orban, prietenul politic al domnului Traian Băsescu, este acuzat explicit că încearcă, prin modificarea Constituţiei, să intensifice controlul asupra unor instituţii-cheie – Banca centrală, Curtea constituţională şi structurile care monitorizează mass-media.

Acuzaţii extrem de grave, de încălcare a principiilor care stau la baza Uniunii Europene. Mult mai grave decât cele care sunt aduse României şi Bulgariei în ultimul raport MCV, trimitere şi condiţionare care, oricum, schimbă regula în timpul jocului. Cu toate acestea, Ungaria este în continuare membră a zonei Schengen, iar celelalte state membre nu par a avea vreo problemă. După cum nu au nicio problemă preşedintele României şi vocalii europarlamentari populari români. Dacă guvernul în cauză are culoarea potrivită, işi poate permite orice.

Să ne înţelegem, nu dorim să moară şi capra Schengen din curtea vecinilor, pe care, ca popor, îi preţuim, dar nu putem să nu sesizăm şi să condamnăm limbajul dublu al unor oficiali occidentali! Şi amnezia sau discriminarea pozitivă pe care o practică faţă de unele state conduse vremelnic, mai …popular!

Nota: Aceasta declaratie politica a fost prezentata in plenul Senatului, in sedinta din 12 martie 2013

Publicat de:
Categoria: Blog
Tags: