Ambitiile lui Traian Basescu in relatia cu FMI sunt ilegitime si ridicole

marți, 4 februarie, 2014

Potrivit unui comunicat de presă dat publicității la Cotroceni în data de 2 februarie a.c., după întâlnirea președintelui cu delegația FMI, a Comisiei Europene și a Băncii Mondiale, ”Traian Băsescu a ținut să sublineze din nou că nu susține introducerea unei accize suplimentare pentru benzină și motorină deoarece nu o consideră necesară, cheltuielile bugetare putând fi acoperite fără aplicarea acestei accize”. Mai mult, președintele Băsescu a spus că nu semnează scrisoarea de intenție, ceea ce va provoca discunționalități majore în relația cu organismele financiare internaționale.

Se cuvin subliniate două aspecte ale acestei chestiuni. În primul rând, vedem cu toții că președintele nu s-a împăcat, nici după mai bine de un an de zile de la alegerile din 2012, cu ideea că cetățenii au ales altă cale decât cea pe care le-a arătat-o el în legislatura precedentă. Spre marea frustrare a lui Traian Băsescu, la Palatul Victoria se află un guvern care nu are niciun motiv să asculte și să-i îndeplinească dorințele. Au făcut așa guvernele Boc și Ungureanu, știm bine cu ce rezultate și consecințe. Prin urmare, ambiția președintelui de a fi el cel care decide cum să se facă bugetul este pe cât de ilegitimă, pe atât de ridicolă. Semnătura pe care ar trebui s-o pună pe documentele referitioare la Acordul cu FMI nu are putere de decizie, ci doar de formalizare a deciziilor luate de guvern. Știm că nu suportă acest gând, dar vestea bună e că nu mai are de îndurat prea mult această situație. În decembrie va scăpa de coșmar!

În al doilea rând, relația cu Fondul Monetar Internațional a fost, în ultimii ani, un reper major al politicilor economice ale guvernului. Toate măsurile care s-au luat, sau care nu s-au luat, au fost discutate și negociate cu delegația FMI. Pe de o parte acest lucru a reprezentat o constrângere pentru guvern, dar și o portiță de scăpare în situații mai delicate. Toate lucurile pe care nu le-au putut face guvernele lui Traian Băsescu au fost puse în cârca FMI. În momentul de față, s-a schimbat radical paradigma. Fondul Monetar Internațional nu mai este un profesor aspru pentru guvern, ci un partener cu care discută de pe poziții egale.

În aceste condiții, dezamăgit de faptul că FMI nu invalidează politica economică a guvernului USL, președintele Băsescu încearcă să preia abuziv rolul de cenzor al executivului. Din fericire pentru români, fără succes.

Dacă Fondul Monetar Internațional îndeplinea acest rol cu autoritatea celui care a acordat României un important împurmut, precum și garanțiile necesare pe plan internațional, Traian Băsescu are de oferit doar experiența unei guvernări catastrofale și o cotă de încredere din ce în ce mai scăzută, atât în țară cât și peste hotare.

Nota: Aceasta declaratie politica a fost citita in plenul Senatului, in sedinta din 4 februarie 2014

Publicat de:
Categoria: Blog
Tags: , ,