Acordul cu FMI – „ancora” si credibilitate

miercuri, 18 septembrie, 2013

Acordul cu Fondul Monetar Internaţional, fie si de tip preventiv, a ajutat economia să evite o recesiune profundă şi o va sprijini în continuare să se stabilizeze.
Reputați profesori de economie recomandă încheierea unui nou acord pentru că cel precedent s-a dovedit a fi benefic, chiar dacă n-am tras niciun ban, pentru că ne putem împrumuta mai ieftin de pe pieţele externe de capital, una dintre sursele importante de finanțare a deficitului bugetar.
Un acord cu FMI ar asigura României, totodată, o „ancoră” şi credibilitate. Pe de altă parte, în lipsa unei astfel de întelegeri cu FMI, exista mai multe riscuri, printre care cel al cursul de schimb valutar, care ar putea afecta atât economia, cât și direct pe cetățenii care au credite în euro.
Practica ultimilor ani ne-a arătat că o intelegere cu Fondul a limitat deprecierea monedei naționale în intervalul 4,3-4,5 lei/euro.  În ceea ce privește dobânda de referință a Băncii Naționale, fără un acord cu FMI aceasta ar fi putut ajunge  la 7%, față de  4,5%, nivelul la care a coborât în prezent.
Echilibrul macroeconomic este însă doar o condiție necesară, nu și suficientă, pentru reluarea unei creșteri economice susținute și sustenabile. Mediul de afaceri, care trebuie să genereze această creștere, are nevoie de stabilitate și predictibilitate, deziderate care sunt mai aproape în condițiile încheierii unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional.
Celor  care vorbesc despre inutilitatea acestui acord, le recomand să privească în jurul nostru către guverne care, din motive electorale și populiste, au renunțat la o relație cu organismele financiare internaționale și au avut de suferit cetățenii acelor țări, în primul rând, din cauza devalorizării monede lor naționale și, deci, scăderea puterii de cumpărare a populației. Este o dovadă de responsabilitate că guvernul USL nu a căzut într-o astfel de capcană

Nota: Aceasta declaratie politica a fost citita in plenul Senatului, in sedinta din 18.09.2013

Publicat de:
Categoria: Blog
Tags: