Biografia mea

M-am nascut in urma cu 43 de ani in Bacau (13 iulie 1972), intr-o familie cu multi  copii, cel putin dupa standardele romanesti. Mai am doua surori, una mai mica, Angelica, si una mai mare, Nela, si un frate mai mic, Ionel.

Educatie

La Bacau am urmat cursurile scolii generale nr. 8 din cartierul Letea si apoi ale Liceului de aviaţie Henri Coanda, de unde am m-am ales cu pasiunea pentru cuvantul scris, gratie minunatului profesor de Limba Romana Gheorghe Iorga.
Studiile mi le-am continuat la Bucuresti, unde am urmat cursurile Facultatii de Litere, specializarea Stiintele Comunicarii, pe care am absolvit-o in 1994. Apoi, am dorit şi o specializare în economie, urmând cursuri postuniversitare şi academice la Academia de Studii Economice : Mecanisme valutare şi fiscale internaţionale, Management bancar şi bursier, precum şi un curs de brokeraj.

Activitatea profesionala

Am fost atrasa inca de pe bancile liceului de presa, mai ales ca inceputul anilor ’90 a fost marcat de o explozie de publicatii care veneau sa satisfaca foamea cronica de informatie acumulata in zeci de ani de comunism.

Am inceput cu o colaborare la saptamanalul „Pur si simplu” din Bacau, iar dupa ce m-am mutat la Bucuresti pentru studii m-am angajat ca reporter la cotidianul „Azi”, unde am deprins tainele meseriei de ziarist. Dupa un an, am avut sansa sa ma alatur echipei de la Radio Contact, cel mai in voga post de radio la vremea respectiva, unde am fost, timp de aproape doi ani, reporter, redactor si prezentator de stiri.

In 1993, cariera mea a luat o noua turnura, caştigând un concurs pentru reporteri organizat de Televiziunea Romana. Pana la sfarsitul anului 1999 am activat ca reporter specializat pe zona economica, eram acreditata la Guvern si la Banca Nationala, apoi ca editor si prezentator al Jurnalului, sau ca realizator si moderator al emisiunilor de de dezbatere „Editie Speciala” si „Stirea zilei”.

Germenii carierei mele politice au fost saditi in 1999, cand am acceptat onoranta propunere pe care mi-a facut-o guvernatorul BNR Mugur Isarescu, proaspat numit in functia de prim-ministru, aceea de a-i deveni consilier pentru relatii publice si imagine. La scurt timp am fost numita in functia de secretar de stat, sef al Departamentului de Comunicare al Guvernului, functie pe care am ocupat-o pana la sfarsitul anului 2000, cand s-a incheiat mandatul Guvernului Isarescu.

La inceputul anului 2001, am revenit in presa, acceptand propunerea pe care mi-a facut-o Antena 1, de a prezenta Observatorul de 19 in weekend si de a pune bazele unei echipe care sa furnizeze subiecte economice pentru jurnalele de stiri si sa produca o emisiune economica saptamanala pe care s-o prezint tot eu. Asa s-a nascut „Saptamana Financiara”, o emisiune care rezistat 10 ani in grila televiziunilor din trustul Intact, fiind practic cea mai longeviva, dupa Observator.

In anul 2005 am fost pusa in fata unei noi provocari, aceea de a lansa publicatia saptamanala de business, care sa apara sub brandul deja consacrat „Saptamana Financiara”. Am condus revista, in calitate de director editorial, iar din 2008 in calitate de director general.

Tot in 2005 a inceput sa emita Antena 3, televiziunea de stiri a Trustului Intact, iar eu am primit misiunea de a realiza principala emisiune de dezbatere, „Stirea zilei”, zilnic, de luni pana vineri, de la ora 20.00. Am realizat aceasta emisiune pana la sfarsitul lunii octombrie 2011, cand am acceptat, in principal din cauza faptului ca eram gravida, oferta de a realiza o emisiune saptamanala de divertisment la Antena 1, „Gabi Firea Show”.

In 2006 am fondat, alaturi de Camelia Voiculescu o noua companie de media in cadrul Trustului Intact – Media Casa Press, care a editat, pentru inceput „Felicia”, o revista saptamanala de sanatate, frumusete si nutritie, iar din 2008 „Financiarul”, un cotidian de informatie economica si de business, rebranduit in 2011, in „Fin.ro”, si transformat, in toamna aceluiasi an, din ratiuni economice, in revista lunara sub denumirea de „Fin.ro magazin”.

In noiembrie 2011, Trustul Intact si-a reorganizat complet activitatea, iar revistele de business si-au incetat aparitia pe print, activând doar în mediul online, ocazie cu care s-a incheiat si activitatea mea in zona de publishing.

Activitatea politica

Dupa cateva luni petrecute in afara jurnalisticii si dupa un scurt concediu de maternitate, am constatat ca peisajul presei romanesti este din ce in ce mai complicat si mai putin ofertant, iar pentru mine a-mi continua activitatea in acest domeniu ar fi dus, mai devreme sau mai tarziu, la o inevitabila plafonare.

Asa ca am decis, dupa o scurta dar matura chibzuinta, sa fac o schimbare radicala in cariera mea, respectiv sa intru in politica. M-am inscris in Partidul Social Democrat, in organizatia Ilfov, care mi-a si propus de altfel sa candidez pentru un post de senator in colegiul 1 Ilfov.

La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 am obtinut mandatul de senator, cu un scor categoric, de 74,62%. Activez, de atunci, in cadrul grupului senatorial PSD, unde indeplinesc functia de purtator de cuvant.

Pe data de 21 ianuarie 2013 am avut parte de o noua provocare. Am primit mandat din partea Biroului Permanent National al PSD sa preiau, in calitate de presedinte interimar, organizatia PSD Ilfov. Am avut la dispozitie o luna sa pregatesc Conferinta Judeteana a partidului, iar pe 24 februarie 2013 am fost confirmata prin vot, de catre cei 500 de delegati, drept presedinte „plin” al organizatiei.

La indemnul si avand sustinierea colegelor din Organizatia de Femei a PSD am candidat, la congresul partidului care a avut loc in luna aprilie 2013 pentru una din cele 5 functii de vicepresedinte la nivel national rezervate femeilor, fiind aleasa, alaturi de alte patru doamne: Rovana Plumb, Ecaterina Andronescu, Corina Cretu si Lia-Olguta Vasilescu.

Familie

M-am maritat inca din timpul studentiei, in 1993, cu Rasvan Firea, impreuna cu care l-am avut pe primul meu baiat, Tudor Stefan, care s-a nascut in 1995. Am avut o căsătorie reuşită, timp de 17 ani, încheiată din păcate tragic.

În septembrie 2010 m-am recăsătorit cu Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, iar Dumnezeu ne-a ajutat să adăugăm familiei noastre încă doi membri, odată cu nașterea fiilor noștri David Petru (2012) și Zian Mihail (2015).

Activitate artistica

In anul 2001 mi s-a publicat, la Editura Eminescu, primul volum de versuri, „O alta lume”, in editie bilingva, pentru care am si luat, in acelasi an, premiul de debut al Asociatiei Scriitorilor Bucuresti.

In 2002 am publicat la Editura Vinea volumul de versuri “30-Picnic pe câmpul de luptă” iar un an mai târziu, la Editura Eminescu,  romanul „Trei Motive” si am devenit membra a Uniunii Scriitorilor.

Am mai publicat, in 2004, alaturi de alti trei autori, un volum de proza pentru copii, „Tara sucita si invartita”, in 2009 un volum intitulat „Economie de cuvinte” in care am adunat editorialele mele din „Saptamana Financiara„, si in 2011 volumul „Jurnalul unui observator” pentru care am selectat cateva dintre sutele de editoriale scrise, in mai bine de 8 ani, pentru „Jurnalul National”.

Am cochetat si cu muzica, la indemnul lui Ovidiu Komornyik, care a si editat cele doua albume pe care le-am scos impreuna cu Simona Gherghe: „Trandafir de la Moldova” in 2008 si „De petrecere” in 2011.


Senator in Colegiul 1 Ilfov