Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO, marcata printr-o sedinta festiva la Parlament

marți, 12 noiembrie, 2013

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a adoptat în şedinţa aniversară de marţi, 12 noiembrie, o declaraţie de intenţie, cu ocazia zilei de 16 noiembrie, Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România.

În declaraţie sunt confirmate mai multe direcţii principale de activitate, precum şi aderarea la principiile fundamentale ale Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură prin care fiecare stat contribuie la dezvoltarea umanităţii şi realizarea unei societăţi globale.

În dorinţa de a promova o viziune integratoare a societăţii româneşti prin susţinerea culturii, educaţiei şi ştiinţei ca elemente fundamentale ale naţiunii române, potrivit acestui document, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO se angajează:

– Să contribuie activ la protejarea şi conservarea monumentelor din patrimoniul naţional înscrise în Lista Patrimoniului Mondial sau pe Lista tentativă UNESCO;
– Să sprijine necondiţionat şi prin toate mijloacele creşterea calităţii educaţiei şi a cercetării ştiinţifice;
– Să se implice în promovarea valorilor culturale româneşti şi a bunurilor româneşti înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO ;
– Să susţină interesele naţionale la nivelul UNESCO.

Pentru realizarea acestor deziderate, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO consideră că este necesară elaborarea unei strategii naţionale susţinute de efortul conjugat al tuturor instituţiilor naţionale implicate în problematica UNESCO.

La evenimentul din această dimineaţă au participat: domnul Remus Pricopie, ministru al Educației Naționale, preşedinte al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, doamna Maria Grapini, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, domnul Radu Podgorean, Ministerul Afacerilor Externe, Secretar de stat, doamna Irina Cajal Marin, Ministerul Culturii, Subsecretar de Stat.

În timpul şedinţei, preşedintele Comisiei, Traian Igaş, a precizat faptul că prin Legea nr. 160/2013 ziua de 16 noiembrie a fost declarată ca Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România, reamintind că la data de 16 noiembrie 1945 a fost semnată Carta UNESCO la nivel mondial iar în data de 16 noiembrie 1972, la Paris, a fost adoptată Convenţia pentru protecţia patrimoniul mondial, cultural şi natural al UNESCO.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a afirmat că România, prin ambasadorii săi, a promovat de-a lungul timpului atât obiectivele, cât şi temele asumate de UNESCO, contribuţia României în activitatea UNESCO fiind recunoscută.

”Este o zi importantă cu atât mai mult cu cât noi aici, la Bucureşti, marcăm Ziua UNESCO în acelaşi timp cu Conferinţa Generală UNESCO care are loc la Paris, dar şi cu un moment important care va avea loc săptămâna viitoare, respectiv alegerile pentru Comisia patrimoniului mondial, unde România şi-a depus candidatura şi trebuie să recunosc că aşteptăm cu emoţie şi cu interes ca acest lucru să se întâmple şi România, sperăm, să devină membră a acestei Comisii foarte importante”, a mai spus Pricopie.

La rândul său, ministrul delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini, a menţionat că şi în anul 2014 vor fi alocate fonduri în vederea integrării obiectivelor culturale de pe lista UNESCO în turismul cultural.

”Toate obiectivele culturale pe lista UNESCO sau în aşteptare sunt extrem de importante pentru un turism durabil, inclusiv turismul cultural. Vom aloca şi în anul 2014 bani pentru promovarea obiectivelor culturale. Prin integrarea acestor obiective în turism putem atrage un număr mai mare de turişti iar România va fi cunoscută în lume aşa cum merită”, a susţinut Grapini.