Revistele culturale vor fi subventionate de la bugetul de stat

marți, 9 septembrie, 2014

Incepand de anul viitor, revistele uniunilor de creatori vor fi subventionate de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii, cu suma de 4 milioane lei, suma indexabila anual. Senatul a aprobat cu 109 voturi pentru, doua impotriva si doua abtineri, o propunere legislativa privind finantarea revistelor culturale reprezentative. Sumele alocate vor fi utilizate pentru asigurarea cheltuielilor cu salariile, drepturile de autor, hartia si tiparul, difuzarea, precum si pentru alte uniunile de creatori din fiecare domeniu.

Asigurarea finantarii revistelor de cultura de la bugetul de stat reprezinta unul dintre cele mai dragi proiecte pentru mine. Am fost ziarist si directorul unor publicatii economice, sunt scriitoare, de aceea ma regasesc in lupta pe care cei ce lucreaza la aceste reviste o duc pentru a pune pe masa cititorilor inca un numar”, a declarat Gabriela Firea, unul dintre initiatorii proiectului de lege. Potrivit senatorului PSD, finantarea revistelor de cultura reprezinta o obligatie morala pentru statul roman.

In conditiile in care statul acorda sprijin financiar atat revistelor comunitatilor romanesti din afara granitelor si revistelor minoritatilor nationale din Romania, este in primul rand echitabil ca si revistele de cultura apartinand uniunilor de creatori sa beneficieze de acelasi regim. In al doilea rand, aceste publicatii sunt ele insele adevarate institutii de cultura. Paginele lor gazduiesc opiniile creatorilor de arta din Romania, dar si ale unor personalitati remarcabile ale culturii internationale. De aceea, este obligatorie pentru statul roman sustinerea lor in prezent, cand se confrunta cu cu probleme financiare ce pot determina chiar disparitia lor”, a mai adaugat senatorul Gabriela Firea.

Proiectul de lege  a fost transmis Camerei Deputatilor spre dezbatere si aprobare.