Politistii locali vor avea asigurata hrana gratuita!

vineri, 24 octombrie, 2014

Politiştii locali vor primi norma de hrană, după aprobarea unor hotărâri de către consiliile locale. Guvernul a aprobat în şedinţa din data de 15 octombrie 2014, prin Ordonanţă de Urgenţă, completarea Legii poliţiei locale nr. 155/2010. Noile prevederi, care intră în vigoare peste două luni, stabilesc că autorităţile administraţiei publice locale pot acorda în limita bugetului aprobat, prin hotărâre a consiliului local, norma de hrană poliţiştilor locali conform OG 26/1994.

„Mă bucur că Guvernul a aprobat această măsură, care asigură un tratament echitabil pentru angajaţii Poliţiei locale şi oferă autorităţilor locale posibilitatea de a gestiona în mod eficient activtatea acestora. O iniţiativă mai veche în acest sens ii aparţine primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, care, alături de alţi edili, a propus încă din 2011 modificarea legislaţiei referitoare la poliţia locală. Măsurile propuse vizau acordarea de drepturi salariale suplimentare şi dimensionarea diferenţiată a efectivelor de poliţie locală. La începutul acestui an şi eu am susţinut o declaraţie politică prin care solicitam suplimentarea efectivelor poliţiei locale proporţional cu numărul locuitorilor comunităţii în care acţionează”, a declarat senatorul PSD de Ilfov Gabriela Firea.

Aceasta a subliniat importanţa poliţiei locale, datorită apropierii de cetăţean şi rolului pe care îl are în comunitate. „Politiştii locali stabilesc relaţii directe cu cetăţenii, interacţionează zilnic cu aceştia. Cetăţenii se adresează poliţiei locale pentru orice problemă cu care se confruntă: ordinea publică, protecţia mediului, nerespectarea regimul construcţiilor, problema câinilor comunitari”, a mai spus senatorul Gabriela Firea.

Potrivit reglementărilor în vigoare, reprezentanţii poliţiei locale au atribuţii de control în ceea ce priveşte reglementările privind disciplina în construcţii, afişajul stradal, protecţia mediului. De asemenea, la nivelul întregii ţări, potrivit prevederilor legale, consiliile locale pot stabili o serie de atributii suplimentare în sarcina poliţiei locale, cum ar fi asigurarea funcţionării sistemului de supraveghere video instalat în localitate sau respectarea prevederilor privind salubritatea terenurilor. În plus, poliţia locală a sprijinit semificativ actiunile realizate de autorităţile locale în  situaţiile provocate de fenomenele meteorologice extreme înregistrate în România în ultimii ani.