Ministrul Varujan Vosganian ii raspunde Gabrielei Firea: Oltchim va deveni bancabil

marți, 17 septembrie, 2013

În cadrul unei reuniuni cu senatorii PSD, ministrul Economiei Varujan Vosganian a vorbit despre o serie de priorităţi ale ministerului pe care îl conduce. La solicitarea punctuală a senatorului Gabriela Firea legată de combinatul vâlcean Oltchim, ministrul liberal a răspuns:

”Am vorbit despre proiectul Oltchim şi am arătat că în această săptămână creditorii ar trebui să aprobe o finanţare pe care o vom anunţa în câteva zile şi dacă ea se va realiza va fi o performanţă extraordinară pentru că Oltchim, care era aproape de dispariţie la începutul anului, devine bancabil şi capătă în acest fel girul unor bănci private. Apoi la sfârşitul lui septembrie va fi prezentat raportul de evaluare şi ‘Oltchim doi’ curăţat de datorii creditorilor, urmând ca luna octombrie să fie luna începerii negocierilor cu posibilii clienţi”.

La solicitarea senatorilor social-democrati, a fost abordată și situația companiilor Cuprumin, Remin Baia Mare, Moldomin de la Moldova , RAAN Turnu Severin sau Aversa, ministrul prezentând situația fiecărui caz în parte.

În cadrul discuţiilor de la grupul senatorial PSD, ministrul Economiei s-a exprimat împotriva lichidării marilor companii de stat:

”Dacă ar fi să fac lista marilor companii de stat dispărute după 1990 aţi vedea că este un pomelnic întreg. Ei bine, trebuie ca acum după 20 şi ceva de ani, în care am învăţat câte ceva de economia de piaţă, să fructificăm orice posibile soluţii. De aceea, pentru companiile pe care le-am găsit în stadiul falimentului, adică al vinderii bucată cu bucată – cum e AVERSA, Remin, sau Fortus Iaşi – am decis să opresc aceste proceduri. Nu pot întoarce falimentul, dar pot obliga pe cel care cumpără să nu  destrame şi să vândă la fier vechi unităţile, ci să păstreze producţia şi să păstreze personalul”, a precizat Varujan Vosganian