Ministrul Liviu Voinea ii raspunde senatorului Gabriela Firea: Reducerea cu 3% a CAS ne costa trei miliarde de lei

luni, 9 septembrie, 2013

In cadrul întâlnirii săptămânale a ministrilor Cabinetului Ponta cu Grupul Senatorial PSD, ministrul Liviu Voinea a fost intrebat de catre senatorul PSD Gabriela Firea în ce măsură este fezabilă scăderea contribuțiilor de asigurări sociale cu 3% în 2014 și dacă această scădere se va face exclusiv de la angajator? In plus, vicepresedinta PSD a vrut sa stie si daca vor exista, ca și în cazul scăderii TVA la pâine, măsuri asiguratorii colaterale, sau se va miza doar pe extinderea naturală a bazei de impozitare?

Ministrul delegat pentru buget a declarat că reducerea cu trei puncte procentuale a contribuţiei de asigurări sociale ar avea un impact negativ cumulat de aproximativ trei miliarde de lei în bugetul general consolidat. Voinea a spus că luarea unei astfel de măsuri depinde de identificarea unor surse alternative de venituri, care să compenseze pierderea celor aproximativ trei miliarde de lei.

„Răspunsul la întrebarea dacă se poate sau nu se poate depinde de sursa de finanţare a celor trei miliarde. Deci, dacă avem o creştere de venituri din altă parte care să compenseze scăderea de trei miliarde, se poate. Este o decizie de oportunitate şi politică şi economică între diferitele opţiuni de politici publice, cum ar fi: creşterea investiţiilor, scăderea TVA la alte produse sau scăderea CAS. Deci, fie măsuri pe partea de renunţare la venituri, fie măsuri pe partea de creştere a cheltuielilor care să stimuleze economia în 2014”, a explicat Voinea.

Ministrul delegat pentru buget LiviuVoinea  a anunţat şi că un draft al bugetului de stat pentru anul 2014 va fi gata până la mijlocul lunii octombrie.