Judetul Ilfov este in top: cei mai putini someri si cele mai multe locuinte date in folosinta în 2013

luni, 31 martie, 2014

Potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica, rata somajului inregistrata  in luna decembrie 2013 in Judetul Ilfov a fost de 1,9%, cea mai mica din tara. Tendinta se mentine si in primele luni ale anului 2014, astfel incat Ilfovul conduce in topul judetelor cu cei mai putin someri.

Efectivul estimat de salariati la nivelul lunii decembrie 2013 a fost cu 1,9% (adica 2165 persoane) mai mare decat cel din noiembrie 2012, situand Ilfovul pe locul 3 in topul national. Cei mai multi salariati activeaza in domeniul serviciilor (67,2%), in industrie si constructii (31,2%), restul fiind angajati in agricultura, silvicultura si pescuit. Castigul salarial mediu brut  a fost de 2968 lei, cu 538 lei mai mult decat media nationala, iar castigul salarial mediu net a fost de 2138 lei, cu 378 lei mai mare decat media la nivelul intregii tari. Ilfovul ocupa astfel locul doi, dupa Bucuresti, in ierarhia realizata pe baza castigului salarial mediu net lunar.

Volumul total de investitii a crescut cu 14% fata de 2013, in conditiile in care la nivel national s-a inregistrat o scadere a investitiilor de 9,3%. Cea mai mare parte a investitiilor, de 39,6%, o detin unitatile din sectorul privat. Cele mai multe investitii sunt in domeniul constructiilor, urmate de cele in domeniul utilajelor si transportului. cifra de afaceri din industrie, in termeni nominali, a fost cu 0,5% mai mare decat cea din 2012.

La nivelul judetului au fost date in folosinta 3657 locuinte, cu 389 mai multe decat in 2012.  Judetul Ilfov ocupa astfel si primul loc in ceea ce priveste numarul locuintelor terminate, fiind urmat de Constanta, Suceava, Timis si Cluj. Toate locuintele au fost realizate cu fondurile private ale populatiei. Si numarul autorizatiilor de construire eliberate pentru cladirile rezidentiale  in 2013 a fost mai mare cu 25,6% decat cel din anul precedent, judetul Ilfov detinand si in acest caz primul loc la nivel national. 

Județul Ilfov reprezintă un model de adecvare a forței de muncă la cerințele pieții, astfel încât șomajul este extrem de scăzut. De asemenea, Ilfovul este în continuare preferat de către dezvoltatorii de proiecte imobiliare, fie că sunt industriale sau rezidențiale, ceea ce situează județul nostru în topul investițiilor atrase în 2013”, a declarat Gabriela Firea, senator PSD de Ilfov.