Initiativa „Un after school pe langa fiecare biserica” incepe sa prinda contur!

luni, 21 octombrie, 2013

Existenţa de centre „after school” pe lângă fiecare biserică din România pentru copiii defavorizaţi social este un proiect care ar putea deveni realitate dacă senatorii vor aproba o iniţiativă legislativă în acest sens lansată luni de senatorii social-democraţi Gabriela Firea şi Ilie Sârbu, în prezenţa reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române, ai GUvernului, precum şi ai unor organizaţii neguvernamentale.

Gabriela Firea a povestit cum a luat naştere acest proiect, chiar în ziua de 14 octombrie – Sfânta Cuvioasă Parascheva, când Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a participat la slujba oficiată la Catedrala cu acest hram din Voluntari:
„La slujbă au venit foarte mulţi copii, foarte mulţi tineri. Am avut prilejul să discut cu Preafericitul Daniel, Patriarhul BOR, şi mi-am manifestat bucuria că într-o zi de lucru, dar de sărbătoare creştină au venit foarte mulţi copii. Am întrebat dacă nu am putea să facem un pas în faţă pentru a strânge şi mai mult legătura dintre Biserică şi oameni. Mi-a spus că ştie că există foarte multe persoane de bună credinţă care şi-ar dori această apropiere, că sunt şi unii cetăţeni care consideră că Biserica trebuie să facă doar slujbă, botez,
cununie, dar nu trebuie să se implice şi în educaţie. Dar noi facem un pas mai departe. De fapt, Biserica a fost mereu alături de cetăţenii români, de părinţii noştri, de bunici,  străbunici, în toate momentele grele, în războaie, în foamete, la Biserică s-au ascuns voievozii noştri, măicuţele cu copii din satele pustiite şi tot la Biserică, indiferent dacă recunoaştem sau nu, găsim fiecare în parte liniştea sufletească, pacea şi echilibrul”, a subliniat Gabriela Firea în cadrul dezbaterii cu tema „Pe lângă fiecare biserică, un after school!” organizată la Senat.

Aceasta a completat că, până la urmă, ceea ce ne învaţă Biserica este să fim buni, iertători, utili şi să ne gândim de fiecare dată la cel de lângă noi, să fim darnici, generoşi – prin urmare, un set de valori pe care orice părinte îl predă copilului, generaţiei viitoare.

Ne-am gândit aşadar să facem ceva concret pentru copiii cei mai defavorizaţi din comunităţile sărace, fie că se află în mediul rural sau urban. Cu alte cuvinte, la ţară, unde sunt foarte mulţi copii cu bunicii în vârstă, cu părinţii plecaţi în străinătate la muncă sau în cartierele sărace din oraş unde copiii nu au o masă caldă, care stau pe lângă blocuri în mizerie, în frig – un context şi un cadru pentru ca atunci când vor deveni adolescenţi să fie cei mai vizaţi de traficanţii de droguri. Din aceste categorii provin cei mai mulţi consumatori de droguri, după toate studiile efectuate în prezent”, a detaliat senatoarea PSD.

În mod concret, iniţiativa legislativă vizează crearea de centre „after school” pe lângă fiecare parohie, acest proiect urmând să fie multiplicat la scară naţională, astfel încât pe lângă fiecare parohie copiii nevoiaşi să găsească o masă caldă, un mediu prietenos, un
dascăl.

„Ne-am dori să găsească si un psiholog, un profesor de limba română, de matematică, de o limbă străină. Am vorbit cu mai mulţi preoţi şi mi-au zis că această activitate se poate organiza chiar în biserici până se găsesc resurse, presupune un efort de organizare, de voinţă, dar nu înseamnă foarte mulţi bani. Ar fi dispuşi chiar în biserică, există chiar în mijlocul zilei o perioadă de timp care nu este consacrată activităţilor şi copiii pot mânca ceva cald şi pot învăţa să fie îndrumaţi, sfătuiţi”, a arătat Gabriela Firea.

Ea a adăugat că are o serie de sugestii de la reprezentanţi ai comunităţilor locale, care vor fi înglobate în acest proiect, una dintre acestea referindu-se la disponibilitatea mai multor profesori aflaţi la pensie să se implice în educaţia acestor copii.

Experienţa dobândită după ce a construit un centru social pe lângă parohia sa le-a fost împărtăşită participanţilor la dezbatere de părintele Marian Tudor de la biserica din comuna Glodeanu-Siliştea, judeţul Buzău. El a arătat că în parohia sa există peste 90 de familii foarte sărace cu copii cu situaţie deosebită, care mâncau mălai amestecat cu apă
rece.

Şi am decis că trebuie neapărat să fac ceva. Menirea preotului este în primul rând de slujire spirituală şi apoi este cea socială. Am lăsat, pot spune, pe locul doi slujirea pastorală şi am trecut la cea socială, la început cu paşi mici, pentru că fondurile erau mai mult decât limitate, am început prin a le aduce mâncare copiilor acasă de la parastase. Şi apoi D umnezeu a făcut în aşa fel încât să fim mediatizaţi, am cunoscut oameni cu suflet care ne-au ajutat să construim în curtea bisericii un centru social. Acest proiect este binevenit, pentru că un ajutor din partea statului ne-ar fi de foarte mare folos, cu centre care ocrotesc copii, programe care se derulează la nivel de Patriarhie, cu activităţi educative”, a arătat părintele paroh.

Senatorul PSD Sorin Bota a completat că a discutat în aceste zile cu episcopul Maramureşului, Iustin, evidenţiindu-se necesitatea ca la nivel legislativ, la nivelul tuturor serviciilor sociale dintr-o localitate, să poată exista un parteneriat între autoritate şi Biserică, acestea să fie preluate mai ales în lipsa personalului pregătit într-o comună. „Pentru asta instituţia Bisericii are nevoie de un cadru legal”, a adăugat Bota.

Consilierul patriarhal David Prestoiu a subliniat că această iniţiativă este una deosebită. „Nu putem decât să aducem mulţumiri pentru că, iată, învăţământul românesc se naşte în tindele bisericii şi se scrie mai întâi cu muchia ceaslovului. Generaţii de români integri s-au format sub îndrumarea dascălilor şi a învăţătorilor preoţi în vechime, iar distrugerea lentă a acestui sistem a avut consecinţe dramatice – lipsa unui sistem de valori, lipsa dragostei”, a arătat preot David Prestoiu, care crede că este absolut necesar un parteneriat între Biserică şi Stat.

El a evocat apoi momente din formarea sa profesională, când la stagiul de doctorat la Roma a fost impresionat extraordinar de faptul că pe lângă toate bisericile romano-catolice există şi câte un centru pentru copii şi tineret. „Am reuşit organizarea unei grădiniţe ortodoxe şi a unui after school cu ajutorul unor oameni cu suflet”, a completat consilierul patriarhal, paroh la parohia Flămânda Bucureşti.

Deputatul PSD Gabriela Podaşcă a subliniat faptul că Biserica se bucură de o credibilitate destul de ridicată din partea cetăţenilor. „Şi atunci, de ce nu am beneficiat de proiecte în favoarea comunităţilor? Reticenţa cred că se referă în primul rând la un anumit segment de public din partea tinerilor”, a arătat social-democrata.

Un astfel de proiect este complicat, dar nu imposibil, consideră Adina Ovedenie, director economic la Fundaţia „Copiii Noştri”. Ea a invocat unele aspecte precum siguranţa alimentară, dar şi reticenţa reprezentanţilor unor comunităţi atunci când vrei să implementezi un nou proiect social.

Sociologul Mirel Palada, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a punctat resursele care ar putea sta la baza realizării faptice a unei astfel de iniţiative, focalizând pe o structură ce de găseşte de multe ori într-o analiză socială, şi anume pe analiza resurselor avute la dispoziţie şi felul în care acestea sunt folosite pentru atingerea unor scopuri. În opinia sa, trebuie analizat între altele modul de colaborare între mai multe instituţii ale statului pentru a rezolva o disfuncţionalitate referitoare mai ales la discrepanţele sociale când e vorba de o categorie socială foarte importantă – copiii.

Proiectul de lege se focalizează pe una dintre resursele cele mai importante ale statului – generaţia următoare (…) – şi trebuie să vedem cum se dezvoltă dincolo de orizontul îngust al vibraţiei de zi cu zi. Propunerea mea se referă la felul în care punem laolaltă diversele resurse şi felul în care sincronizăm aceste resurse”, a adăugat Mirel Palada.

Secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, a apreciat iniţiativa legislativă ca fiind una pozitivă faţă de viitorul copiilor, de creşterea nivelului de educaţie şi socializare a acestora în spiritul unor valori naţionale şi spirituale solide, mai ales pe fondul unei migraţii masive în ultimii ani, dar a dorit totodată să atragă atenţia asupra unor aspecte de care iniţiatorii ar trebui în opinia sa să ţină cont.

Cred că, din punct de vedere politico-juridic, tehnic şi financiar, sunt obligat să semnalez o serie de aspecte, evident, din dorinţa sinceră de a fi de folos şi stau la dispoziţie cu totul. Precizez că statul român garantează libertatea religioasă şi este neutru faţă de cultele religioase, cărora le respectă autonomia, conform Constituţiei României şi a Legii 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul cultelor. Drept consecinţă, orice proiect de lege privind activităţile cultelor presupune legiferarea pentru toate cele 18 culte religioase
din România. Cultele nu pot fi obligate prin lege să construiască spaţii de învăţământ. Cultele religioase sunt autonome în ceea ce priveşte organizarea propriilor activităţi şi libere să-şi administreze propriile spaţii de cult potrivit propriilor reguli şi statute, statul român nu poate impune cultelor administrarea de activităţi de învăţământ la nivelul fiecărei parohii”, a afirmat Victor Opaschi.

Oficialul a mai atras atenţia asupra faptului că, din punct de vedere financiar, trebuie avute în vedere costurile pe termen scurt, mediu şi lung, context în care proiectul de lege trebuie să prevadă sursele de finanţare.

Suntem obligaţi să semnalăm că bugetul pe 2013 este cel mai mic din istoria recentă. Pe termen mediu şi lung ar fi necesară şi alocarea de resurse financiare din partea Ministerului Educaţiei. Orice modificare a legislaţiei privind cultele presupune prin Legea 489 din 2006 consultarea tuturor celor 18 culte religioase din România. Este necesară organizarea unei astfel de consultări înainte de lansarea unui proiect de lege şi aici noi vă putem fi de un mare ajutor. După decembrie 1989, absolut toate schimbările din domeniul vieţii religioase au fost adânc cântărite şi au fost precedate de dezbateri lungi, tocmai datorită faptului că orice propunere în domeniul cultelor religoase poate stârni reacţii din cele mai diverse din partea acestora sau a organizaţiilor internaţionale. Vă stăm la dispoziţie pe partea de expertiză tehnică şi susţinem activ propunerea dvs legislativă”, a încheiat secretarul de stat Victor Opaschi.

Una dintre cele mai mari temeri, când am intrat în politică, a fost aceea că nu putem să facem nimic, sau mare lucru, pentru că se supără cineva sau altcineva. Şi am depăşit-o pe aceasta”, a afirmat Gabriela Firea.

În opinia senatorului Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, iniţiativa legislativă vine să întărească rolul educaţional şi rolul social al Bisericii. “Implicarea Bisericii, venind pe rolul social pe care îl are, mi se pare că este una extrem de adecvată şi potrivită, pentru că, până la urmă, educaţia este un proces extrem de complex”, a subliniat Ecaterina Andronescu.

Liderul grupului senatorial al PSD, Ilie Sârbu, a dorit să o felicite pe colega sa, Gabriela Firea, pentru că “a avut curajul” să demareze un proiect foarte important pentru societate şi şi-a exprimat credinţa că acesta va deveni realitate.
Vom lupta şi eu şi Gabi, există voinţă, există participare, chiar dacă, spunea dl Victor Opaschi, legile sunt foarte clare şi aparent s-ar crea ideea că nu se pot realiza anumite lucruri. (…) Prin Secretariatul de Stat se pot aduna delegaţii, lideri importanţi şi cred că e bine să depăşim graniţele Bisericii Ortodoxe. (…) Copii săraci, necăjiţi sunt şi în grija Bisericii. Dacă noi vom reuşi să depăşim aceste şabloane care ne-au despărţit şi să facem o conlucrare reală între cultele şi bisericile din România şi stat, prin Ministerul Educaţiei şi administraţiile locale, cred că va fi un pas important. Nu e uşor de realizat. Dar eu mă gândeam: ce-ar fi, de exemplu, Guvernul României într-un an să renunţe la achiziţiile de maşini, bunuri, de mobilier şi să acorde sumele acestea pentru construirea acestor spaţii? (…) Un an mai renunţăm la satisfacţia noastră şi mai dăm bani acolo. Bisericile pot să aloce personal şi în alte ţări. (…) La noi această tradiţie a fost fracturată, a venit comunismul, a distrus tot şi a produs această fracturare a Bisericii de Stat”, a afirmat liderul senatorilor PSD.

El şi-a exprimat credinţa că niciun lider sau conducător al Bisericii nu va avea vreo reţinere în privinţa iniţiativei legislative.
Şi nici din partea statului nu văd o reţinere dacă proiectul este bun şi îl vom prezenta ca pe un proiect serios, care are parteneri reali, implicaţi, nu formali. Suntem campioni la formalism (…) ca şi cu marile proiecte ale României. Dacă mergeţi în ministere, toate gem de proiecte, dar nu avem autostrăzi, nu avem nimic. Nu ne oprim aici, facem tot ce ţine de noi şi la urma urmei, puterea se află la noi – partea asta, iar colaborarea care aparţine partenerilor noştri o avem asigurată de moment ce şi-au exprimat adeziunea la ceea ce noi am început”, a mai spus senatorul Ilie Sârbu