Guvernul Ponta a adoptat masuri active de combatere a somajului si pentru a-i sprijini pe tinerii care lucreaza in strainătate sa se intoarca acasa

vineri, 10 octombrie, 2014

Victor Ponta a participat la Milano, la Conferința la nivel inalt privind ocuparea fortei de munca, organizata de Președinția italiana a Consiliului UE. În cadrul Conferinței, Premierul a discutat cu liderii europeni despre soluțiile pentru crearea de noi locuri de muncă în special pentru tineri.

Premierul a prezentat liderilor europeni soluțiile aplicate în România care au generat circa 200.000 de noi locuri de muncă, după măsurile de austeriate ale Guvernelor PDL care au lăsat fără slujbă 700.000 de oameni.

Printre măsurile prezentate de Victor Ponta la Milano, care vor fi analizate de liderii europeni pentru a fi incluse în politicile Uniunii Europene pentru crearea de noi locuri de muncă, în special pentru tineri, se numără:
– Programul „Garanția pentru Tineret” pentru a sprijini tinerii sub 25 de ani să-și găsească un loc de muncă.
Subvenționarea de la stat a salariilor pe un an de zile pentru tinerii absolvenți (elevi sau studenți), cu obligația angajatorilor de a menține postul nou creat încă un an.
– Schema de ajutor de stat pentru firmele private care creează minim 20 de noi locuri de muncă.
– Schema de ajutor de stat pentru firmele IT care creează peste 200 de noi locuri de muncă.

În primul trimestru din 2014, numărul de persoane angajate cu contracte de muncă a crescut cu 190.000 față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 400.000 față de luna martie a anului 2013.
La nivelul judetului Ilfov numarul de contracte active a fost in crestere in primul trimestru al anului 2014 fata de acelasi trimestru al anului trecut. Astfel, daca in primul trimestru al anului 2013 numarul persoanelor angajate cu contracte de munca era de 162.663, in primul trimestru al acestui an numarul contractelor active a crescut cu 11.755, ajungand 174.418. Rata somajului in Ilfov, la 30 septembrie 2014, este de 1,58%. Numarul de  someri inregistrati la sfarsitul lunii septembrie 2014 este de 2.666 persoane, din care 1.306 femei .

Suntem conștienți că încă mai sunt multe de făcut în această chestiune. Lipsa locurilor de muncă în rândul tinerilor este principala problemă a cetățenilor în acest moment! Din acest motiv, este și prima temă pe agenda Guvernului Victor Ponta! ”, a declarat Gabriela Firea, președinta Organizației Județene Ilfov a Parrtidului Social Democrat.

Guvernarea a început de la minus 700.000 de locuri de muncă. Noi am crescut cu 400.000. Nu e suficient, dar e ceva ÎN PLUS, NU ÎN MINUS, cum a fost în timpul celor din PDL care acum se ascund în spatele candidatului Klaus Iohannis”, a punctat senatorul PSD.

Una dintre cele mai mari probleme ale României este plecarea tinerilor la muncă în străinătate. Sunt două motive pentru care îi determină să facă acest lucru: lipsa unui loc de muncă și lipsa unei locuințe în care să-și întemeieze o familie.

Programul „Prima Casă pentru Diaspora” rezolvă una dintre aceste două probleme. Este un stimulent ca românii muncitori să se întoarcă acasă, alături de părinții lor, de familiile lor, de copii lor. Este vorba despre o masura de sprijin pentru romanii care vor sa se intoarca acasa si in acelasi timp un stimulent oferit acestora.

Pentru Programul „Prima casă pentru Diaspora” au fost transferați 25 de milioane de lei din fondul ANL, bani care vor fi alocați pentru lunile noiembrie și decembrie, urmând ca anul viitor să intre pe noul buget. Românii din străinătate vor putea aplica pentru cumpărarea de locuințe și chiar pentru construirea unei case, nu doar pentru achiziția de apartamente cu se întâmpla până în prezent.

Știm că mai sunt multe de făcut în România pentru a stopa plecarea tinerilor la muncă în străinătate. Dar acesta este PRIMUL PROGRAM care stimulează întoarcerea tinerilor acasă, în România”, a conchis Gabriela Firea.