Grupul senatorial PSD a luat pulsul administratiei publice locale din Prahova

vineri, 7 iunie, 2013

Senatorii Grupului PSD, în frunte cu liderul de grup Ilie Sârbu, s-au întâlnit miercuri 5 iunie, la Azuga, cu autoritățile locale din județul Prahova, la inițiativa senatorului de Prahova Georgică Severin și a primarului din Azuga, Constantin Samson.

La întâlnirea informală organizată în sala de conferințe a hotelului Cautis, delegația senatorilor PSD, condusă de liderul de grup Ilie Sârbu, a fost întâmpinată și de consilierii județeni USL, dar și de primarii mai multor localități prahovene. Gazdă primitoare, primarul Constantin Samson a făcut tot posibilul ca cei 33 de senatori social democrați să ia contact cu prioritățile localității situate pe cea mai circulată vale transcarpatică a României – Valea Prahovei.

Un punct important al expunerii susținute de primarul din Cornu, care este si președintele filialei județene Prahova a Asociației Comunelor din România,  în fața Grupului senatorial PSD, a fost cererea de responsabilizare a funcționarilor publici în raport cu primarul, față de documentele întocmite. Cornel Nanu a afirmat că semnătura nu  responsabilizează doar primarul, ci și persoanele care au întocmit documentele!

În acest context, toți cei prezenți din partea autorităților locale prahovene i-au felicitat pe senatorii PSD Gabriela Firea și Darius Vâlcov pentru recenta propunere legislativă depusă la Biroul Permanent al Senatului, care privește modificarea şi completarea Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale, prin modificarea articolului 65. Conform acestei propuneri legislative, articolul 65 prevede că: “Primarul poate delega atribuţiile ce îi sunt conferite de lege şi alte acte normative viceprimarului, secretarului unităţii administrativ-teritoriale, conducătorilor structurilor sau personalului din aparatul de specialitate, în funcţie de competenţele ce le revin în domeniile respective”.

Senatorul PSD de Ilfov Gabriela Firea a mulțumit pentru aprecieri și a menționat că propunerea legislativă vine în sprijinul bunului mers al activității în primării. Președintele Comisiei de Administrație din Senat, Darius Vâlcov  și senatorul Gabriela Firea au răspuns de asemenea mai multor întrebări venite din partea primarilor prezenți, referitoare la activitatea primăriilor, cum ar fi cele referitoare la angajări- celebra Ordonanță 34 care prevede angajări doar în raport de 1 la 7 ( un angajat la 7 plecați), sau probleme ale poliției locale. Senatorul Gabriela Firea a insistat pentru ca primarii să se alăture Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară (ADIA), și a subliniat că atragerea de fonduri europene este posibilă numai prin asocierea cât mai multor localități în cadrul Planurilor Integrale de Dezvoltare Urbană (PID-uri), conform cerințelor europene. Senatorul Firea a menționat că a fost de mai multe ori la Bruxelles pentru a discuta aceste teme, și că doar asocierile de mare anvergură reprezintă singura șansă de atragerere a banilor europeni.

Președintele Comisiei de buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat, Cosmin Nicula și senatorul Gabriela Firea au transmis autorităților locale prahovene că vor face demersuri  ca  o parte din taxele obținute de la cetățeni să fie preluate la bugetele locale pentru ca primăriile să aibă resurse pentru rezolvarea problemelor cetățenilor.