Centura Capitalei, argument major pentru înființarea regiunii București-Ilfov

joi, 22 august, 2013

Premierul Victor Ponta, împreună cu vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine Dan Șova  și primarul general al Bucureștiului Sorin Oprescu  au  efectuat astăzi o vizită de lucru pe centura Capitalei,  în dorința de a găsi soluţii de fluidizare a traficului în această zonă extrem de aglomerată.

La intersecția  șoselei  de centură cu localitatea Domnești , prim-ministrul a fost întâmpinat de  președintele PSD Ilfov, senatorul Gabriela Firea, de prefectul Ilfovului Speranța Cliseru, de vicepreședinții Consiliului Județean Sebastian Geantă și Gheorghe Roman, precum și de alte oficialități ilfovene.

Premierul a afirmat că aglomerația de pe şoseaua de centură a Bucureştiului poate fi rezolvată  doar temporar prin construirea de pasarele şi sensuri giratorii, însă soluţia care va fluidiza într-adevăr  traficul va fi  Centura Sud, care va lega Piteştiul de Constanţa.

Gabriela Firea a reiterat importanța crucială pe care o are această arteră, atât pentru București cât și pentru Ilfov. ”Pentru Ilfoveni există în prezent doar două variante dacă vor să se deplaseze între localități situate în zone diferite ale județului: ori se confruntă cu traficul infernal din București, ori au de-a face cu blocajele de pe centură. În ambele situații au de pierdut. Timp, nervi și, de ce nu, bani! Singura soluție este o șosea de centură care să asigure un trafic fluid”, a spus în acest context senatorul PSD.

Premierul  speră ca în noiembrie să fie semnată documentaţia necesară construirii Centurii Sud, iar  în martie-aprilie anul viitor să se înceapă lucrul la cei 54 de km. În același timp, Victor Ponta a solicitat Consiliului Judeţean Ilfov şi Primăriei Generale a Bucureştiului studiul privind fluidizarea traficului rutier pe şoseaua de centură a Capitalei, astfel încât, la următoarea şedinţă, Guvernul să emită o hotărâre privind declanşarea procedurilor de licitaţie pentru construirea pasarelei din zona Prelungirea Ghencea – Domneşti.

Centura Bucureștiului nu este doar un proiect major de infrastructură ci și, așa cum a afirmat în repetate rânduri senatorul Gabriela Firea, un argument puternic în favoarea înființării Polului de dezvoltare București-Ilfov: ”Avem nevoie de înființarea acestui pol nu doar pentru a putea derula mai ușor proiecte majore, așa cum este Șoseaua de Centură, dar numai în acest fel vor fi corectate multe aberații generate de această separare administrativă”. Aceasta este și părerea premierului Victor Ponta, care a afirmat, cu ocazia acestei vizite: ‘‘Noi o să putem opri vreodată aberaţia asta că pe dreapta este Bucureştiul, pe stânga este Ilfov? Asta este o aberaţie, nu? (…) Facem regiunea Bucureşti – Ilfov şi terminăm cu chestia asta”.