Ce-ti dorescu eu tie, Mihai Eminescu!

marți, 3 februarie, 2015

Câștigătorii concursului de poezie „Ce-ți doresc eu ție, Mihai Eminescu” organizat de senatorul Gabriela Firea și-au primit astăzi premiile, în cadrul unei ceremonii de organizate la Palatul Parlamentului. La festivitatea de premiere a participat și cunoscuta scriitoare Lucia Verona care, alături de Gabriela Firea, membră a Uniunii Scriitorilor și scriitorul și criticul literar Horia Gârbea, au alcătuit juriul concursului.
Premiul I i-a revenit arădeanului Dacian Don, pentru poezia „A șasea”. Acesta a fost recompensat cu o tabletă Allview cu diagonala de 9,7”. Premiul al doilea a revenit Matildei Georgescu, din București, pentru poezia „Contrast”, premiul al treilea Danielei Ariciu (Ciobanu) din Drobeta Tr. Severin, pentru poezia „Psalm lui Eminescu”, iar Margareta Pandelea din București a primit o mențiune.
A fost o mare bucurie pentru mine să constat cât de mulți oameni iubesc poezia și în special poezia lui Mihai Eminescu, Poetul Nepereche al românilor. Am primit multe poezii minunate și de aceea alegerea câștigătorilor a pus juriul la grea încercare. Le sunt recunoscatoare și le mulțumesc tuturor participanților pentru curajul de a-și face publice creațiile, răspunzând provocării pe care am lansat-o pe Facebook, poate un mediu nu foarte obișnuit cu poezia”, a declarat senatorul Gabriela Firea, membru al Comisiei de Cultură.
La rândul ei, scriitoarea Lucia Verona i-a felicitat pe câștigători și i-a încurajat să nu renunțe la pasiunea lor. „Mi-a făcut plăcere răspunsul viguros al autorilor de poezie, deși aș fi preferat să nu fie atât de mulți certați cu limba română. De aceea, am decis ca un un criteriu foarte important în evaluarea juriului să fie folosirea corectă a limbii române”, a declarat Lucia Verona. La rândul lor, câștigătorii au mulțumit emoționați pentru premiile primite.
Organizarea concursului și în special atenția de care s-a bucurat din partea internauților au demonstrat că românii nu sunt preocupați doar de politică sau de grija zilei de mâine, ci mai au timp, stare și disponibilitate să se aplece spre poezie”, a spus în încheiere Gabriela Firea.
Iată poezia câștigătoare:

A șasea
Sub acest început de
teamă de aer
te respir Eminescule…
… pune-mi Pacea la loc
și nu uita, din când în când,
să-mi amintești,
în cea de-a șasea Scrisoare,
să o redistribui
românilor.