Un pas important in lupta impotriva violentei in familie

joi, 12 martie, 2015

Am votat astazi, alaturi de colegii mei senatori, proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr.6/2015 privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie. Astfel, Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre femei si barbati devine autoritatea de stat in domeniul violentei in familie, cu responsabilitati directe in coordonarea si aplicarea strategiilor si politicilor guvernamentale.

Violenta in familie, discriminarea si inegalitatea de gen sunt fenomene grave, de amploare, cu care societatea romaneasca se confrunta. Avem nevoie de o abordare integrata a acestora, dupa modelul promovat de Institutul European pentru Egalitate intre Femei si Barbati (EIGE), de legislatie complementara care sa asigure limitarea lor, dar si de actiuni concrete care sa vina in sprijnul victimelor violentei casnice sau discriminarii. Intr-o societate in care discriminarea de gen este redusa, si cazurile de violenta impotriva femeilor sunt mai putine!

Potrivit datelor Ministerul Muncii numarul de de cazuri de violenta in familie a crescut de la 11592 cazuri in 2010 la 14376 cazuri in 2012. Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre femei si barbati va putea finanta sau cofinanta programele de interes national destinate prevenirii si combaterii violentei in familie, precum si ocrotirea si sprijinirea familiei, din fondurile alocate de la bugetul de stat cu aceasta destinatie, din fonduri externe rambursabile si nerambursabile, precum si din alte resurse, in conditiile legii.