Studiul religiei in scoli nu trebuie aruncat in derizoriu!

miercuri, 17 decembrie, 2014

Într-o interpelare comună adresată Ministerului Educației și Secretariatului de Stat pentru Culte, senatorul PSD de Ilfov Gabriela Firea readuce pe agenda publică subiectul educației religioase a școlarilor, după ce o decizie a Curții Constituționale a bulversat practic caracterul obligatoriu al acesteia.

Vă prezentăm în continuare textul integral al interpelării:

„În ultima perioadă s-au intensificat atacurile venite atât din zona societății civile cât și din cea politică la adresa studierii religiei în școli, existând chiar o inițiativă legislativă de limitare considerabilă a accesului elevilor la învățământul religios.

Un efect semnificativ îl are și decizia din 12 noiembrie a.c. a Curții Constituționale, care a decis că este împotriva Legii fundamentale condiționarea neparticipării la orele de religie de o solicitare scrisă în acest sens din partea părinților elevului. Mai mult, aceeași decizie statuează faptul că procedura incriminată trebuie îndeplinită de fapt în sens invers, adică participarea la orele de religie trebuie condiționată de o solicitare scrisă în acest sens, ceea ce anulează practic caracterul obligatoriu al acestei materii școlare.

În acest context v-aș ruga să ne comunicați punctul de vedere al instituției pe care o conduceți despre cum va fi afectată studierea religiei în școli de această decizie a CCR, precum și de dezbaterile mai mult sau mai puțin vizibile din spațiul public.

Vă mulțumesc,
Gabriela Firea, senator PSD de Ilfov”