Statul sprijina copiii si tinerii din mediul rural pentru continuarea studiilor

marți, 20 octombrie, 2015

Copiii şi tinerii din mediul rural care vor să îşi continue studiile liceale şi profesionale, dar nu dispun de mijloacele financiare necesare, vor fi sprijiniţi financiar de către stat, potrivit unei propuneri legislative adoptate astăzi de Senat cu 122 voturi pentru, fără abțineri sau voturi împotrivă. Fondurile alocate vor fi utilizate pentru plata rechizitelor şi a cheltuielilor de masă şi cazare la internat.

„Abandonul şcolar este un fenomen din ce în ce mai îngrijorător, în special în ceea ce îi priveşte pe copiii şi tinerii din mediul rural. Este o problemă care ne preocupă, de aceea grupul PSD de la Senat a votat în unanimitate această măsură de sprijin extrem de direct”, a declarat senatorul Gabriela Firea. Aceasta a adăugat că România ocupă locul trei în Europa în ceea ce priveşte abandonul şcolar, cu peste 270.000 minori care au renunţat la învăţătură. Cei mai mulţi dintre cei care renunţă la şcoală au între 15 şi 18 ani şi provin din familii sărace din mediul rural.”Problemele financiare sunt principala cauză pentru care, în fiecare an, copiii cu rezultate foarte bune la învăţătură sunt practic obligaţi să renunţe la școală. Fie părinţii nu dispun de banii necesari pentru a îi trimite la şcoală – bani de haine, încălţăminte şi rechizite, fie copiii sunt nevoiţi să muncească pentru a-şi întreţine familia”, a afirmat senatorul Gabriela Firea.

Potrivit propunerii legislative, anual, inspectoratele şcolare judeţene vor selecta un număr de maxim 50 de elevi, absolvenţi ai clasei a IV-a, respectiv a clasei a VIII-a, de la şcolile din mediul rural. Aceştia îşi vor continua studiile la un liceu cu clase gimnaziale şi care dispune şi de internat. Cheltuielile privind rechizitele, cazarea şi masa elevilor selectaţi vor fi suportate de la bugetul de stat sau alte surse. Dacă obţin rezultate şcolare bune, aceşti elevi vor avea şi dreptul de a primi bursa acordată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Selecţia va avea în vedere criterii de performanţă şi sociale care vor fi incluse în metodologia elaborată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Termenul de elaborare a metodologiei este de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Propunerea legislativa va fi transmisă Camerei Deputaţilor în vederea dezbaterii şi aprobării.