Senatorul Gabriela Firea a obținut de la Ministrul Mariana Câmpeanu promisiunea indexării indemnizației pentru persoanele cu handicap

luni, 15 aprilie, 2013

Ministrul muncii Mariana Câmpeanu a fost prezentă luni, 15 aprilie, la tradiționala întâlnire săptămânală inițiată de Grupului PSD din Senat cu miniștrii cabinetului Ponta.

Cu această ocazie, senatorul PSD Gabriela Firea a reiterat întrebarea pe care a adresat-o și în plenul Senatului, respectiv la ce dată s-a făcut ultima actualizare cu indicele creșterii prețurilor de consum a prestațiilor sociale cuvenite persoanelor cu handicap și dacă urmează ca în cursul acestui an să fie actualizate conform legii.

Răspunsul doamnei ministru a fost tranșant: „Din 2008, nicio indemnizație socială nu a mai fost corelată cu rata inflației!”

Mariana Câmpeanu a promis că, deși este foarte greu de ales, va face tot posibilul ca în proiectul de buget de anul viitor să fie majorate măcar 2 indemnizații – cea pentru copii și cea pentru persoanele cu handicap.

Senatorul Gabriela Firea a mai rugat-o pe doamna ministru să evalueze și oportunitatea unei modificări a legii în sensul introducerii unei diferențieri clare între persoanele cu handicap din naștere și cele cu handicap dobândit, ținând cont de faptul că fiecare categorie are particularitățile sale.

Ministrul muncii e arătat că toată activitatea ministerului trebuie să se desfășoare în sensul integrării în piața muncii a persoanelor cu handicap: “Când se prezintă în fața comisiei de muncă, persoana trebuie evaluată just, trebuie să vedem ce grad de dizabilitate are, în ce grad de dizabilitate poate fi încadrată și ce se poate face în sensul ajutorului. Dacă poate lucra vorbim despre indemnizația de compensare a activității pe care o poate presta, dacă e dependenta de altă persoană, trebuie îndreptată situația prin indemnizație de ajutor, sau, dacă este vorba despre o perioadă limitată de timp în care se manifestă dizabilitatea, este vorba despre pensia de invaliditate pe o perioadă determinată. Acest mod de abordare se practică peste tot în lume, dar noi vom putea face acest lucru mai bine în momentul în care vom avea mai multe resurse umane la Comisia de expertiză. Poate vom reuși să convingem și Faculatea de medicină de necesitatea pregătirii mai multor specialiști pentru expertiza medicală în aceste cazuri”.