Recesiunea tehnica, un mit prabusit al propagandei tandemului Basescu – Iohannis

vineri, 14 noiembrie, 2014

Odată cu cifrele oficiale comunicate azi de Institutul Național de Statistică, care atestă o creștere economică susținută, s-a mai prăbușit un mit al propagandei ACL, argumentul suprem pe care l-au folosit în ultimele luni PNL , PDL și Traian Băsescu în tentativa de a minimaliza performanțele guvernului Ponta.

Datele revizuite publicate de INS arată că economia românească a evitat intrarea în recesiunea tehnică, întrucât PIB-ul din trimestrul întâi a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scădere de 0,1% la ultima revizuire anunţată, în timp ce scăderea din trimestrul 2 a fost de numai 0,3%.

Mai mult, economia a crescut cu 1,9% în cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, serie ajustată sezonier, şi cu 2,8% pe primele nouă luni, cu 0,4 puncte procentuale peste avansul anual înregistrat în luna iunie. Aceste cifre nu mai pot fi puse de nimeni la îndoială, întrucât se află cu mult peste marjele de eroare, ceea ce face ca o răsturnare de situație să fie practic imposibilă.

Dacă pentru propagandiștii din Opoziție este important dacă FMI sau Comisia Europeană au revizuit, sau nu!, în scădere, cu câteva zecimi, estimările privind creșterea economică a României, pentru guvernul condus de Victor Ponta cel mai important este să genereze, prin politicile pe care le promovează, o creștere economică sustenabilă.

Aceasta este schimbarea fundamentală pe care a adus-o Victor Ponta: guvernarea este orientată către oameni și nu către cifre statistice. Importante sunt rezultatele și nu previziunile!