Ponta consolideaza relatia cu SUA, in timp ce tandemul Basescu-Iohannis face jocurile Moscovei

vineri, 26 septembrie, 2014

Una dintre temele predilecte de atac împotriva lui Victor Ponta, anume presupusa sa apropiere de Moscova în detrimentul partenerilor euro-atlantici, se năruiește pe zi ce trece sub presiunea evidențelor.

În realitate, echipa Băsescu-Iohannis este cea care vrea o Românie dependentă și apropiată de Rusia! Drept dovadă, candidatul ACL a spus răspicat că își dorește o îmbunătățire a relațiilor cu Federația Rusă și că nu vede cu ochi buni eforturile pentru obținerea independenței energetice a României făcute de actualul guvern. Pe cale de consecință, Iohannis militează pentru păstrarea dependenței de gazele rusești, situație care nu are doar conotații economice, ci și politice.

În plus, tema ofițerului acoperit, promovată cu insistență de Traian Băsescu și de acoliții săi, a fost lansată pentru prima dată de „Vocea Rusiei”, în 2012, care avansa un scenariu care acum este urmat pas cu pas. La asta se adaugă și „coincidența” ca gigantul rus Gazprom să se folosească în planurile de extindere a business-ului din România, dintre toți notarii din București, tocmai de fiica cea mare a președintelui Băsescu.

Pe de altă parte, Victor Ponta acționează total contrar celor susținute de adversarii săi. Aflat în aceste zile în SUA, premierul a reafirmat, în cadrul discursului ținut în fața Adunării Generale a ONU, determinarea României de a-și respecta anjajamentele externe, cu precădere cele ce derivă din apartenența la Uniunea Europeană și la NATO. Mai mult, a dat asigurări ferme, inclusiv în întâlnirea cu adjunctul secretarului de stat Victoria Nuland, privind consolidarea parteneriatului strategic cu SUA. De asemenea, în cadrul vizitei americane, Primul-ministru Ponta s-a întâlnit cu importante companii din domeniul energetic, care pot contribui decisiv la eforturile României de a-și reduce la maxim dependența de gazele rusești.

De altfel, pozițiile exprimate în repetate rânduri de Victor Ponta cu privire la sprijinirea procesului de integrare în Uniunea Europeană a Republici Moldova și la obținerea independenței energetice a României au atras critici puternice din partea Rusiei, ceea ce validează cel mai bine justețea acestora, demonstrând fără putere de tăgadă, orientarea pro-Occident a viitorului președinte al României.